28 / 04 / 2024

İhsaniye Barajı’nın temeli Cuma günü atılıyor!

İhsaniye Barajı’nın temeli Cuma günü atılıyor!

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, geride kalan 11 yılda 1,2 milyar lira yatırım yaptıklarını, İhsaniye barajının temelinin ise Cuma günü atılacağını söyledi.



2016 yılının ilk il koordinasyon kurulu toplantısı yapıldı. Toplantıya katılarak bir sunum yapan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, geride kalan 11 yılda 1,2 milyar lira yatırım yaptıklarını, İhsaniye barajının temelinin ise Cuma günü atılacağını söyledi.


Kocaeli Valiliği tarafından düzenlenen il koordinasyon toplantısı, Valilik Akçakoca Salonu’nda yapıldı. Vali Hasan Basri Güzeloğlu’nun başkanlık ettiği toplantıya, 12 ilçe kaymakamı, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, daire müdürleri ve ilgili kurumlar katıldı. 2015 yılı kamu yatırımları 4. dönem değerlendirme toplantısında konuşan Vali Güzeloğlu, terör operasyonlarında şehit olan asker ve polislere Allah’tan rahmet diledi.


382 PROJEYE 1 MİLYAR TL HARCANDI


2015 yılı kamu yatırımları kapsamında 40 kuruluş, 763 proje yaparken bugüne kadar bitirilen 382 projeye, 1 milyar 218 milyon 652 bin 395,15 TL harcandığı belirtildi. 313 projenin ise yapımının sürdüğü bildirildi. 2015 yılı genel idare yatırımlarında da 246 projenin yapılmasının hedeflendiği belirtildi. 82 proje için 276 milyon 452 bin 406,80 TL harcanırken, 116 projenin devam ettiği, 48 projeye ise henüz başlanmadığı bildirildi.


İLÇE İLÇE PROJE SAYILARI


2015 yılı mahalli idare yatırımlarında da 517 projenin bulunduğunun altı çizildi. Tamamlanan 300 projeye, 635 milyon 158 bin 968,44 TL harcanırken, geride kalan yılda Başiskele’de 28, Çayırova’da 27, Darıca’da 23, Derince’de 28, Dilovası’nda 32, Gebze’de 112, Gölcük’te 47, İzmit’te 123, Kandıra’da 38, Karamürsel’de 36, Kartepe’de 57 ve Körfez’de 23 projenin hedeflendiği belirtildi.


İLÇELERİN TOMOGRAFİSİ ÇEKİLDİ


Konuşması sırasında kaymakamlar ve daire müdürlerine sorumluluklarını hatırlatan Vali Güzeloğlu, geçtiğimiz pazartesi günü verdikleri okul tatilini kastederek, “Bazen meteoroloji de yanılabiliyor. Bizlerde verilere bakarak bunu söylüyoruz. Nitekim bugün söyledikleri örtüştü. Bütün çalışma prensibimiz böyle olmalı. Geçtiğimiz aylarda Gölcük’ten başlayıp Dilovası’nda ilçe toplantıları gerçekleştirdik. İlçenin röntgenini değil tomografisini çektik” dedi.


“TRAMVAY YOLUNU BİTİRECEĞİZ”


Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Gökmen Mengüç de, “Kar yağışının olumsuz durumlarını ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. İzmit merkezde Brisa’nın ön tarafından bir kavşak çalışmamız var. Hedeflenen 275 projenin 160’ını tamamladık ve bu projelere 423 milyon 393 bin 914,44 TL harcadık. 2016 yılında tramvay çalışmasının geçtiği güzergah bitecek. Salkım Sokak’ta altyapı çalışmaları sürüyor, daha sonra ise üst yapıya geçeceğiz. Polonya’dan bin 200 ton ray getirildi. Çalışmalarda yüzde 5 seviyesindeyiz. Spor tesisleri için de projeler hayata geçiyor. 3-4 ayda ihaleler bittiğinde saha çalışmalarımıza başlayacağız” açıklamasında bulundu.



FATİH DEVLET HASTANESİ’Nİ HAZİRAN AYINDA AÇILACAK


Toplantıda söz alan Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Şenol Ergüney de, “Haziran’da Fatih Devlet Hastanesi’nin açılışını yapacağız” dedi. Daha sonra konuşan İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, çalışmalar ve yeni dönem projeleri hakkında kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi.



HİZMETLERİ ANLATTI


Bayram, “Kartepe Eşme Maden Deresi’nin Sapanca Gölü ile birleştiği noktada 100 metrelik bir ıslah yapılacak. Su seviyesi şu an 32.12’lerde. Yüzde 70 gerçekleşmeyi tamamladık. Eşme merkezde Yukarı Dere’de D-100’ün üst kısmında çalışmalar tamamlandı. Vatandaş burada bizi engelliyor. Ihlamur Deresi’ne 1 milyon 800 bin TL yatırım harcandı. Balıkhane Deresi kenarında yolun alt kısmında yağmur suyunu dereye veren bir proje gerçekleştirdik. Kanalizasyon için de terfi merkezi yaptık” diye konuştu.


EN AZ KAYIP KAÇAK DİLOVASI’NDA


Sunumunda önemli verileri paylaşan Bayram, “2015 yılındaki 173 milyonluk yatırım bütçemizin 40 milyonunu yağmur suyu ve dere ıslahına ayırdık. Kocaeli genelindeki 5 derenin seviyelerini online olarak izleyecek bir sistem kurduk. Taşkınlara karşı daha güçlüyüz. Ancak her şey bitti diyemeyiz, ilave yatırımlara ihtiyacımız var. Başiskele’deki Sarıdere ıslahımız devam ediyor” dedi.

 
“VATANDAŞIMIZ TASARRUFLU OLSUN”


Şu andaki en büyük maliyeti enerjinin harcadığını dile getiren Bayram, şöyle konuştu: “Yeni yapılan yatırımlarla enerji maliyetleri artıyor. Yatırım programımızda Darıca, Avluburun, Namazgah, Kandıra, Soğukpınar’da HES projelerimiz var. Vatandaşlarımızdan su tasarrufu yapmalarını istiyoruz. Yeni yerleşimlerde çok önemli kayıp kaçağı yok. En az kayıp kaçak oranı Dilovası’nda. İzmit’in her yerini kazamıyoruz. 3 yılda yapacağımız proje ile 10 milyon metreküp su kazancımız olacak.”


İSU’NUN LABORATUVARI 2017’DE BİTECEK


Biyolojik arıtmadan ileri biyolojik arıtmaya geçileceğini de söyleyen Bayram, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi: “Körfez’in çevresindeki atık su arıtma tesisi ile su kalitesini yükseltmek istiyoruz. Kullar’da bu işin maliyeti 81 milyon TL. 2016 Kasım ayında bu tesisi tamamlamış olacağız. 45 milyonluk Dilovası’ndaki tesis ise devam ediyor. İSU laboratuvarında istediğimiz deneyi yapamıyoruz. Sekapark’ın yanında bir laboratuvar binası yapıyoruz. Yüzde 35’i tamamlandı. 2017’nin ortasında da bitecek.” dedi. Bayram, il geneli olarak kaynakların doğuda, tüketimin ise batıda olduğunu belirterek, “2016 yılında 249 milyon 913 bin TL’lik yatırım öngörüyoruz. Bu yıl birçok önemli projemiz var. Bunlardan biri Eksihisar Darca Bayramoğlu kolektörü ihaleye hazırlandı. İzmit’te eski jandarma lojmanlarının orada bir projemiz var” açıklamasında bulundu.


11 YILDA İLİMİZE 1,2 MİLYAR TL HARCADIK


2016 yılında yapılacak projeleri sıralamaya devam eden İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, “30 milyonluk maliyet ile geleceğe dönük 200 tonun üzerinde çamuru bertaraf edecek bir tesis düşünüyoruz. Burada güneş enerjisi üretilebileceğini düşünüyoruz. Kullar’da böyle bir tesis yıllık 500 bin TL civarında gelir elde edeceğiz. Plajyolu’nda, Dilovası artırmanın üzerinde aynı projeyi yapmayı planlıyoruz. 2004’ten bugüne kadar şehre kattığımız alt yapının değeri 1 milyar 200 milyon TL’yi buldu” dedi.


İHSANİYE BARAJI’NIN TEMELİ CUMA GÜNÜ ATILIYOR


Bayram konuşmasının sonunda şu ifadeleri kullandı: “Karayolları tarafından ihalesi yapılan Kandıra Ağva 3. köprü bağlantısı yolu iki gidiş ve iki geliş şeklinde olacak. Şile Ağva arası çalışmaları devam ediyor. Kandıra’yı İzmit ve İstanbul’a çift yollarla bağlayacağız. İhsaniye Barajı’nın temel atma töreni ise Cuma günü yapılacak. Programın saati henüz belli olmazken temel atma töreni ile ilgili tören çalışmaları da devam ediyor.”


Kocaeli Gazetesi 


Haber Manşet Kocaeli'de şöyle yer aldı;


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Karamürsel’de yapımına başlanan İhsaniye Barajı ile İnebeyli Göleti’nin temelini atmak için ilimize geldi. Eroğlu, iki yatırımın toplam bedelinin 53.3 milyon TL olduğunu söyledi. Eroğlu, Akşeme Barajı için de müjde verdi.

 

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, toplam bedeli 53.3 milyon TL olan iki yatırımın açılışını gerçekleştirmek üzere ilimize geldi. Eroğlu, Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde Karamürsel İhsaniye’ye yapılacak ve 2040 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayacak olan baraj ile yine Karamürsel İnebeyli’ye yapılacak ve yılda 17 milyon 297 bin 280 TL gelir artışı sağlayacak gölet için temel attı. Alışılmışın dışında sahada değil de kültür merkezinde gerçekleşen tören sırasında Karamürsel Kaymakamı Ahmet Narinoğlu ve DSİ Bölge Yardımcısı Erdinç Kuran İhsaniye Barajı’nın yapılacağı yerde hazır bekledi. Gerçekleşen temel atma töreninin ardından bakanlık tarafından ekilen ve 4 yıl boyunca tüm masrafları bakanlığın karşılayacağı ceviz ile fıstık çamı parselleri, çekilişle vatandaşlara dağıtıldı. 


53.3 MİLYON TL’LİK YATIRIM

Törene Bakan Eroğlu’nun yanı sıra, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Vali Yardımcısı Hacı Mehmet Kara, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, İl Emniyet Müdürü Levent Yarımel, İl Jandarma Komutanı Albay Mehmet Karadeniz, AK Parti İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, milletvekilleri Sezer Katırcıoğlu, Mehmet Akif Yılmaz, İlyas Şeker, İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, ilçe belediye başkanları ve bürokratlar katılım sağladı.  


HALKI KALKINDIRIYORUZ

Törende bir konuşma yapan Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, halkı kalkındırmak için halka yatırım yaptıklarını belirtti. Karaosmanoğlu ise sanayi nedeniyle havanın kirlendiğine vurgu yaparak, “Hem havanın, hem su kaynaklarımızın, hem de toprağımızın temiz kalması için bütün Kocaeli yöneticileriyle birlikte çalışıyoruz” dedi. Şeker ise 15 yıl önce Kocaeli’nin pis kokulu bir kent olarak tanındığını kaydederek, “Şimdi ise hükümetimizin, belediyemizin yaptığı yatırımlarla çevre illerden Kocaeli’ye gelip denize giriyorlar” diye konuştu. Alkışlar eşliğinde bir konuşma yapan Güzeloğlu ise son 3 yılda 17 milyar lira yatırım alan Kocaeli’nin bugün itibariyle 53.3 milyon TL’lik bir yatırım aldığını ifade etti. 


AKMEŞE MÜJDESİ 

Kocaeli’ye 61 milyon 200 bin TL’lik müjdelerle geldiğini söyleyen Eroğlu ise bu yatırımların 4 tanesinin DSİ’ye ait olduğunu vurguladı. Eroğlu, “İhsaniye Barajı, İnebeyli Göleti, Tepeköy Göleti sulaması bitirilecek. 30 bin 240 dekar alanda ağaçlandırma yapılacak. 1 milyon fidan üretilecek” dedi. Kocaeli için  Doğa Koruma Master Planı hazırladıklarını da ifade eden Eroğlu, Akmeşe Barajı’yla ilgili de bir müjde vererek, “Akmeşe Barajı’nın planlaması bitiyor. Projesi yapılıp bu dönemde temelini atacağız. Yakında zaten Avcıdere Barajı’nın da temelini atacağız. Dilovası Dilderesi ıslahının temeli atıldı, onu da bu sene bitireceğiz” ifadelerine yer verdi.


2,5 MİLYON FİDAN

Karamürsel’e bir müjde daha veren Bakan Eroğlu, “Karamürsel’e denizcilik fakültesi yapacağız. Orman teşkilatı şu ana kadar Kocaeli’de 22 milyon fidanı toprakla buluşturdu. Geçtiğimiz yıl 1 milyon fidan dikilmiş, bu yıl Kocaeli’de 2,5 milyon fidanı toprakla buluşturalım. Burada bal üretmek için çok güzel alanlar var Allah nasip ederse bu konuda güzel bir isim bir marka yaratıp üretelim. Sadece İstanbul’a satsak yeter ama dünyaya satalım. Kocaeli üreten bir şehir. Buraya ne yapılsa azdır. İnşallah söz verdiğimiz bütün yatırımları yapacağız. Çiçek gibi Kocaeli için daha çok çalışacağız. Tesisler hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu.


FİRMALARLA PAZARLIK YAPTI

Konuşmasını tamamlayan bakan Veysel Eroğlu daha sonra Karamürsel İhsaniye Barajı’nı yapacak olan CEYSU İnşaat adına programa katılan Ali Ceylan ile işi bitirme konusunda pazarlık yaptı. Projeyi 28 Ekim 2018 saat 13:59’da bitirme sözü alan Bakan Eroğlu, projeyi 1 dakika bile geciktirirse firmaların Karamürsel’e 12 derslikli bir okul yaptıracağını söyledi. İnebeyli Göleti’nin yapımını üstlenen Sadullah Çuhadar ile de pazarlık yapan Bakan Eroğlu, “Göletin 10 Mayıs 2017 saat 13:59’de bitirmezseniz 8 derslikli okul yaptıracaksınız. Bir dahaki gelişimizde Avcıdere ve Akmeşe Barajları ile ilgili sözümüzü yerine getireceğiz” diyerek konuşmasını tamamladı. 


CANLI BAĞLANTILI TEMEL ATMA

Ardından temel atma törenine geçen protokol üyeleri Karamürsel İhsaniye Barajı’nın temelinin atılacağı bölgede hazır bekleyen Karamürsel Kaymakamı Ahmet Narinoğlu, DSİ Bölge Yardımcısı Erdinç Kuran ve diğer yetkililerle canlı bağlantı kurdu. Kaymakam Narinoğlu, kısa bir konuşma yaparak “İhsaniye, Yalakdere, Avcıköy, Akçat ve Hayriye köylerimizin 20 bin 240 dekar tarım alanı sulanacak. İnebeyli Göleti ile İnebeyli ve Semetler Köyü’nde 4 bin 480 dekar tarım alanı sulanacak. Böylece Karamürsel hem tarım hem de şehrin gelişmesi yönünde önemli bir ivme kazanacak” diye konuştu. 


KARAMÜRSEL İHSANİYE BARAJI

Karamürsel İhsaniye Barajı ve Avcıdere Barajı ile birlikte Değirmendere, Halıdere, Ulaşlı ve Ereğli’nin 25,44 milyon metreküp içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak ve 20.240 dekar tarım arazisi sulanacak. 8 milyon 970 bin metreküp depolama hacmi bulunan barajın ihalesi 24 Haziran’da yapılacak. CEYSU İnşaat’ın üstleneceği barajın maliyeti ise 47 milyon 897 bin 295 TL. Projenin tamamlanması ile yılda 25,44 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edilecek. Yılda 22 milyon 385 bin 440 TL gelir elde edilecek ve 2040 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanacak ve baraj 2019 yılında tamamlanacak.


KARAMÜSEL İNEBEYLİ GÖLETİ

Karamürsel İnebeyli Göleti, Karamürsel ilçesi İnebeyli Köyü sınırları dahilinde 4 bin 480 dekar tarım arazisinin sulanmasına yönelik depolama tesisinin inşası. Sadullah Çuhadar’ın üstlendiği gölet işinin maliyeti 5 milyon 415 bin 619 TL. Bu gölet ile yılda 17 milyon 297 bin 280 TL gelir artışı sağlanacak ve proje 2017 yılında tamamlanacak.


Manşet Kocaeli 



Geri Dön