Kent Haberleri

İhtiyaç kredisinde faizler 7'yi geçti! 10 bin TL alan, 30 bin TL ödeyecek!

Mevduatın krediye dönüşümü zayıf seyrederken, bireysel kredilerdeki faiz artışı da devam ediyor. İhtiyaç kredisinde faizler 7'yi geçerken 10 bin TL alan, 30 bin TL ödüyor...

2024 yılı ile beraber bankacılık sektöründe de işler karıştı. Ticari ve tüketici kredi faiz oranları artış gösterirken yüksek maliyet vatandaşı krediden uzak durmaya sevk etti. Fakat bankacılık sektöründe başta kamu olmak üzere ihtiyaç kredisi kampanyaları başlatıldı. 

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre Merkez Bankası’nın sıkı para politikasına karşılık uygulanmış olan kampanyalar vergiler ve komisyonlar dahil yıllık maliyet oranı yani yıllık efektif maliyeti yüzde 170’i geçen ihtiyaç kredisi kullanımını artırmayı hedefliyor. 

Bankacılık sektörü uzmanları maaş müşterilerine bile sektörün ihtiyaç kredisi kullanımında zorlandığını fakat çok ihtiyacı olanların kredi kullandığını belirtirken politika faizi artışına rağmen faiz oranı sabitlenen kredi kartında da harcamalar artıyor. 10 bin TL 36 ay vadeli ihtiyaç kredisi çeken bir vatandaş bu maliyetler sebebiyle faiz yüzde 3,37 olduğunda 21 bin TL'yi geçen, yüzde 7,32 olduğunda da 30 bin TL'ye dayanan geri ödeme maliyetiyle karşı karşıya kalıyor.

EN DÜŞÜK FAİZ ORANI KAÇ?

Merkez Bankası verileri 5 Ocak 2024 tarihi itibarıyla ihtiyaç kredi faizinin geçen senenin son haftasına göre 167 baz puan artarak yüzde 63,42’ye çıktı. Geçen hafta ve bu hafta da ihtiyaç kredi faizinde yükseliş sürdü. Çoğu banka bu hafta başı itibarıyla ihtiyaç kredisi faiz oranlarını arttırdı. Bankacılık sektörü kaynaklarınınj aktardığı bilgilere göre 12 ay vadeli ihtiyaç kredilerinde aylık faizler yüzde 3,37 ile 7,32 arasında farklılık gösteriyor. Bu yıllık bileşik faiz oranının yüzde 56 ile yüzde 100 arasında değiştiğini de ortaya koyuyor. Bu faiz oranlarına BSMV ile banka komisyonları dahil değil. Bu masraflar da üzerine konduğu zaman çok yüksek bir maliyet ortaya çıkıyor. Bu yüksek maliyetlerle kredi kullanmak bankacılık sektörü kaynaklarına göre gerçekten zor. Bankaların kendi sitelerinde ilan ettikleri yıllık maliyet oranına yani efektif yıllık faiz oranına göre yüzde 3,86 aylık faiz oranı ile kullandırılan ihtiyaç kredisi 36 ay vade 10 bin TL kullandırıldığında yıllık maliyet oranı yüzde 80-91 arasında değişiklik gösterirken, faiz yüzde 6'yı geçtiğinde yıllık maliyet oranı da yüzde 166'yı geçiyor. Hatta bazı bankalarda tabela ihtiyaç kredisi yıllık maliyet oranı yüzde 199,98 şeklinde açıklanıyor. 

10 BİN TL ÇEKEN 30 BİN TL ÖDÜYOR

Peki 10 bin TL kredi kullandığınızda bu farklı kredi faiz oranlarıyla nasıl bir geri ödeme planına sahip olacaksınız? Tabela faizi olarak görünen yüzde 7,32 aylık oranla 10 bin Türk Lirası 36 ay vadeli kredi kullanıldığı zaman sadece 13 bin 300 lira faiz ödemesi gerçekleştirmek gerekiyor. Faiz oranı üzerinden BSMV ile KKDF hesaplanıyor. Söz konusu bu vergi ve fonun faiz miktarına göre hesaplama yüzdesi yüzde 15. 13 bin 300 lira faiz sebebiyle 1.995 TL BSMV yine 1.995 TL KKDF ödemesi yapılacak. Ayrıca kredi tahsisat ücreti 57.5 TL ve bankalara göre değişen masraf ücreti 237.5 TL seviyesinde. Sigorta miktarı hem yaşa hem miktara hem de vadeye göre farklılaşıyor. Bankaların verdiği bilgiye göre ortalama bir rakam olarak 891 TL alındı. Böylece 10 bin TL şeklinde çekilen kredi 36 ay vade sonunda 28 bin 476 lira yani yaklaşık 3 katı şeklinde geri ödenecek.


EN DÜŞÜK FAİZLE BİLE 2 KATI OLARAK GERİ ÖDENİYOR

10 bin Türk Lirası krediyi daha düşük bir faiz oranı yani yüzde 3,37 ile kullanılmış olsa dahi geri ödenen miktar 20 bin TL'yi aşıyor. Yani yine iki katı ödenmek zorunda kalınıyor.

 

2024 yılı en yüksek temettü beklentileri!

Enflasyon üstü getiri sağlayan temettü hisseleri!

Kira fiyatları kanuni artış miktarının üstünde artarsa ne olur? Fazla ödenen tutar ev sahibinden geri alınabilir mi?