Emlak Terimleri

İhtiyati tedbiri bulunan gayrimenkul satılır mı? İhtiyati tedbir ne demek?

İhtiyati tedbiri bulunan gayrimenkulün satış durumu, bazı kişiler tarafından merak edilir. Bunun için öncelikle ihtiyati tedbirin ne anlama geldiğini bilmek önemlidir. Hukuki süreçlerde bazı durumlarda hakkın alınmasını sağlayan ihtiyati tedbiri kararı gayrimenkuller için de alınabilir.

İHTİYATİ TEDBİRİ NEDİR?

Geçici hukuki koruma tedbirleri arasında bulunan ihtiyati tedbir, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 389 ila 399'uncu maddeleri arasında ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. İhtiyati tedbir şerhi ise Tapu Sicili Tüzüğü'nün 49. maddesi uyarınca gerçekleşen tasarruf haklarını geçici olarak engelleyen şerh türlerinden biridir.

İhtiyati tedbir kararları, mevcut koşullarda ortaya çıkabilecek değişiklikler sonucunda bir hakkın elde edilmesinin büyük ölçüde zorlaşabileceği, hatta imkansız hale gelebileceği veya gecikmenin ciddi sakıncalar veya zararlara yol açabileceği durumlarda alınan hukuki tedbirlerdir.  İhtiyati tedbir kararları, özellikle acil durumların ve beklenmeyen gelişmelerin söz konusu olduğu hukuki durumlarda devreye girer.

İHTİYATİ TEDBİRİ BULUNAN GAYRİMENKULÜN SATIŞI YASAK MI?

Taşınmaz mallarla ilgili alınan ihtiyati tedbir kararlarında genellikle taşınmazın üçüncü bir kişiye devri yasaklanmaktadır. Ancak, taşınmaz üzerinde uygulanan ihtiyati haciz kararı, ilerleyen süreçte kesin haciz kararına dönüşebilir ve bu durumda taşınmaz satışa çıkarılabilir. Bu aşamada, alacaklının talebi ve yargı sürecinin gereklilikleri doğrultusunda taşınmazın satış işlemi gerçekleştirilir.

İHTİYATİ TEDBİRİ KARARI KİM TARAFINDAN NASIL VERİLİR?

Kanun koyucu, ihtiyati tedbirlerle ilgili karar alma yetkisini hakime  bırakacak şekilde düzenlemiştir. Bu çerçevede, hakim her bir somut olayı detaylı bir şekilde inceler. İhtiyati tedbir koşullarının varlığını ya da yokluğunu titizlikle değerlendirir. Ayrıca, hangi yasal dayanağa ve somut duruma dayanarak ihtiyati tedbir kararı verdiğini de kararında açıkça ifade eder.

Özellikle vurgulanması gereken bir nokta, ihtiyati tedbir kararlarının uyuşmazlığın temelini çözme niteliğine sahip olmamasıdır. İhtiyati tedbir koşulları karşılanmadığı durumlarda veya ilgili yasa tarafından öngörülen şartlar ispat edilemediğinde, hakim ihtiyati tedbir isteminin reddine karar vermelidir. Hukuk Mahkemeleri Kanunu'na göre tedbir isteyen tarafın, kararın tefhim veya tebliğinden itibaren en fazla bir haftalık süre içerisinde bu kararı talep etmesi gerekmektedir.

Merkez Bankasından kar payı ve ihtiyat akçesi dağıtımı başlandı!

İhtiyati haciz kararına itiraz!

Birikmiş ihtiyat akçesinin tamamının kara katılarak dağıtılması kabul edildi!