26 / 12 / 2024

İkametgah cezasına itiraz!

İkametgah cezasına itiraz!

İkametgah değişikliğini 20 iş günü içinde bildirmeyenlere idari para cezası uygulanıyor. Peki, ikametgah cezasına itiraz edilebilir mi? İkametgah cezasına itiraz nasıl yapılır? İşte ikametgah cezası itirazları..



İkametgah cezasına itiraz!

İkametgah, bir kimsenin yerleşme yeri olan konutları ifade ediyor. Hukuki bir terim olan ikametgah, kişilerin yaşadığı adresin yasal olarak gösterildiği belgeye deniyor.


İkametgahını değiştiren kimselerin bu durumu beyan etmeleri gerekiyor. Aksi halde, ikametgah değişikliğini 20 iş günü içinde bildirmeyenlere idari para cezası uygulanıyor.


2014 yılı için adres bildirimlerinin süresi içinde yapılmaması halinde 436,00 TL, gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde ise, 875,00 TL idari para cezası uygulanıyor. İkametgah cezasının erken ödenmesi halinde bazı indirim avantajları uygulanıyor.


Bildirimin süresi içinde yapılmaması halinde cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması halinde cezanın 3/4' ü uygulanarakindirime gidilir. Bu halde 292,50 TL ceza ödenir.


Gerçeğe aykırı beyanda bulunulması halinde ise cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödeme yapılması halinde cezanın 3/4' ü uygulanarak indirime gidilir. Bu halde 586,50 TL ceza ödenir.


5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17/3 üncü maddesi uyarınca taksitli ödeme durumunda ilk taksitin tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde peşin ödenmesi koşulu ile birbirini takip eden birer ay arayla 4 eşit taksitte ödenir. Taksitlerden birinin zamanında ödenmemesi halinde kalanın tamamı ödenir.


İkametgah cezası, tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içerisinde Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğü ya da Mal Müdürlüğüne ödeniyor. Peki ikametgah cezasına itiraz edilir mi? İkametgah cezasına nasıl itiraz edilir?


İkametgah cezası itiraz..

Kabahatler Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde idari yaptırım kararına esas savunmanın kişiye tebliğ tarihinden itibaren yedi gün içinde ilçe nüfus müdürlüğüne bilgi ve belgelerle müracaat edilmesi gerekmektedir.


Aynı Kanunun 27 nci maddesinin birinci fıkrasında İdari para cezası ve mülkiyetin kamuya geçirilmesine ilişkin idari yaptırım kararına karşı, kararın tebliği veya tefhimi tarihinden itibaren en geç on beş gün içinde sulh ceza mahkemesine başvurulabilir.  


İkametgah nereden alınır?



Geri Dön