30 / 08 / 2024

İki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesini öngören yönetmeliğin iptali için dava açıldı!

İki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesini öngören yönetmeliğin iptali için dava açıldı!

Tarım ve Orman Bakanlığının iki sene boyunca işlenmeyen tarım arazilerini kiraya vermesini öngören yönetmeliğin iptali için dava açıldı. İşte detaylar…



Tarım ve Orman Bakanlığının iki sene boyunca işlenmeyen tarım arazilerini kiraya vermesini öngören yönetmeliğin iptali istemiyle Danıştay'da dava açıldı. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre söz konusu davayı açan avukatlar Senih Özay, Murat Fatih Ülkü ve Orhan Çetinbilek tarafından yapılan açıklamada, "Tarım arazileri çiftçinin, köylünündür, onların elinde kalmalıdır" ifadeleri kullanıldı.

Evrensel’in aktardığı habere göre avukatlar Özay, Ülkü ve Çetinbilek'in imzalarıyla yapılan söz konusu açıklamada, 22 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik"in iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle Danıştay'a dava açıldığı kaydedildi.

İki yıl işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesini öngören yönetmeliğin iptali için dava açıldı!

Yapılan açıklamada tarım arazileri çiftçinin ve köylünün olduğu belirtilerek, onların elinde kalması gerektiği belirtildi. Yine söz konusu açıklamada önemli olanın çiftçiyi yeniden üretime yöneltecek, Türkiye’yi yeniden kendi kendine yeten ülke haline getirecek, çiftçiyi aracılarına insafına bırakmayacak politikalar izlemek olduğu kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi: “Tarım arazilerini çiftçinin, köylünün elinden alarak devlet aracılığıyla başkalarına, olasılıkla büyük şirketlere kiraya vermeye yönelik yönetmeliğin iptali ile dayanağı yasa hükmünün de Anayasa'ya aykırı olması sebebiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurulması talebiyle Danıştay'da dava açıyoruz" 

2 YIL BOYUNCA EKİLMEYEN ARAZİLER KİRALANACAK

İki yıl boyunca ekilmeyen tarım arazilerinin kiralanmasına önümüzdeki yılın son çeyreğinde başlanması planlanıyor.  Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre söz konusu arazinin yer aldığı bölgede ikamet edenlere öncelik verilecek. Eğer kiracı sözleşmeye aykırı davranırsa bir sonraki sene kiralama yapamayacak.


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanmış olan  İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Tarımsal Amaçlı Kiraya Verilmesine İlişkin Yönetmelik geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girmişti. Söz konusu bu yönetmeliğe göre 2 sene ekilmeyen tarım arazileri bakanlık tarafından kiralanacak. Kiraya verilecek olan söz konusu bu tarım arazilerinin tespiti amacıyla il veya ilçe müdürlüğü bünyesinde de bir Arazi Tespit Komisyonu oluşturulacak.

 

Bankaların mevduat faizlerinde son durum! 500 bin TL'nin 32 günlük getirisi peş peşe açıklandı!

Konut satın alırken neye dikkat edilmeli? Ünlü analist açıkladı! Bu iki madde çok önemli!

Ankara ve Kayseri’de satılık 8 arsa! İmarlı arsa arayanlar bu tarihlere dikkat!


Geri Dön