23 / 12 / 2024

İkinci derece mirasçılar dava açabilir mi?

İkinci derece mirasçılar dava açabilir mi?

İkinci derece mirasçıların mahfuz hissesi yoktur. Bu nedenle miras bırakan malvarlığından dilediği gibi tasarruf edebiliyor.



Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''İkinci derece mirasçıların dava açma hakkı var mıdır? Mirasın 1/4’ü alabilir mi?'' sorusunu yanıtladı. 

Babamlar üç kardeş, iki erkek bir kız. Halam ağır bir hastalığa yakalandı, onunla ben ve babam ilgilendik. Tedavisini yaptırdık.

Halam doktor raporu alarak bir vasiyetname hazırladı, vasiyetname ile gayrimenkullerinin bir kısmını babama, bir kısmını bana bıraktı.

Bazılarının intifa hakkını verdi, küçük bir kısmını vasiyetname dışı bıraktı. Sonra vefat etti. Amcam vekili kanalı ile vasiyetnameye itiraz etti.

Yine vekili kanalı ile “Her durumda mirasın 1/4’ü benim” diyormuş ve dava açacağını söylüyormuş. Halam hiç evlenmedi, dolayısıyla çocuğu da yok. Acaba hukuki yönden amcamın dava açma hakkı var mı? ● Z.K.

Son günlerde hemen her gün miras konusunu işler oldum. Görüyorum ki en çok ihtilaf kat mülkiyeti mevzuatı ve miras konularında ortaya çıkıyor. Okuyucumun anlattığı olayda halasının vefatı ile geride kalan mirasçılar kardeşler yani ikinci derece mirasçılar.

Sık sık söylediğim gibi ikinci derece mirasçıların mahfuz hissesi yok. Dolayısıyla miras bırakan malvarlığından dilediği gibi tasarruf edebiliyor.

Nitekim hala da vasiyetname yapmış ve vasiyetname ile malvarlığını birilerine vasiyet etmiş. Bu vasiyet etme olayının kime yapıldığının önemi yok, sokaktaki adama bile yapmış olsa durum aynı.

Yani vasiyetname tatbik edilir. Vasiyetnamenin tatbik edilmeyeceği bir nokta şekil şartlarına uyulmadan yapılmış olması halidir.

Ancak mahkemede okunduğuna göre anlaşılan bu vasiyetname noterde yapılmış. Noterde yapılan vasiyetnamede şekil şartına uyulmama haline pek rastlanmaz.

O kadar ki, vasiyetname yapılırken doktor raporu almak şekil şartlarından olmadığı halde noterler doktor raporu getirilmeden vasiyetnameyi hazırlamıyorlar.

Bu nedenle şekil şartlarına da uyularak yapılmış bir vasiyetname varken buna itirazın bir sonuç vermeyeceği kanaatindeyim.

Okuyucumun halasının vasiyetnamedeki paylaşımına uyulacak. Vasiyet edilenler mallarını alacak. Vasiyetname dışında kalan mallar ise ikiye bölünecek ve hayatta kalan iki kardeşin olacak.

Okuyucumun amcasının mirasta 1/4 payı olduğu iddiasının gerekçesini çözmüş değilim. Şayet bilmediğim hususlar varsa bir şey diyemem ama anlatılanlar çerçevesinde hesap bu.

Okuyucumun amcasının da bir hukukçu ile birlikte hareket ettiği görüldüğüne göre böyle bir dava açacağını pek tahmin etmiyorum.


Geri Dön