Otomobil

İkinci el araç alacaklara çok önemli uyarı! Bayramı ya da yazı beklemeyin, fiyatlar daha da artacak!

İkinci elde yaşanan talep patlamasının, sıfır otomobildeki sorunlar nedeniyle bu yıl da devam edeceğini öngören MASFED Başkanı Aydın Erkoç, otomobil almak isteyen vatandaşlara, “bayram ya da yaz tatilini beklemeyin” uyarısı yaptı.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, geçtiğimiz sene yaşanan sıfır otomobildeki arz sorunu nedeniyle ikinci elde tarihi bir patlama yaşandığını söyledi.

Sözcü’den Cem Yıldırım’a konuşan Erkoç, 2022 senesinde sıfır araç arzında yaşanan sıkıntıların devam ettiğini, özellikle yılın ikinci yarısında ciddi bir daralma olduğunu hatırlatttı.

Ancak aralık ayında bu piyasada belirgin bir canlanma yaşandığını vurgulayan Erkoç, ikinci el piyasasındaki otomobil satışlarının aralık ayında 764 bin 329 adetle en yüksek sayıya, senenin tümündeki toplam satışların ise 6 milyon 396 bin 191'e ulaştığını bildirdi.

Erkoç, otomobil haricinde diğer taşıtlarda da aralık ayında canlanan satışların, yıllık kümülatif satış sayılarını yükselttiğini bildirdi. Diğer taşıtlarla birlikte ikinci elde devri yapılan toplam motorlu taşıt sayısının ise geçen yılın tümünde yüzde 8,5 artışla 9 milyon 563 bin 925 adede ulaştığı bilgisini veren Erkoç, bu canlılığın sürmesi için kredi koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini savundu.

“VADELER DÜŞÜK FAİZLER YÜKSEK!”

2022’nin aralık ayında yaşanan canlanmada asgari ücret ve memur maaşlarının artmasıyla tüketici güveninde iyileşme yaşanması ve alım gücünün artmasının etkili olduğunu savunan Erkoç, “Emekli ve memur maaşları ile asgari ücrette yapılan zamlar tüketicide genel bir iyimserlik oluşturdu ve tüketiciyi ihtiyaçlarını karşılamaya, alım yapmaya yönlendirdi” ifadelerini kullandı.

Yaşanan bu canlılığın devam etmesi için taşıt kredilerinin vade ve faiz koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Erkoç, “Ancak şu an vadeler düşük, faizler yüksek. Vatandaş, kredilere ulaşmakda zorlanıyor. Bu duruma kalıcı çözümler getirilmesi germekte” şeklinde konuştu.

“BAYRAMI YA DA YAZI BEKLEMEYİN!”

Yılbaşında bu yana stoklarda yaşanan sıkıntı ve maliyet artışları nedeniyle sıfır araç fiyatlarında  artışlar yaşandığını hatırlatan Erkoç, sıfır araç arzındaki sıkıntının devam sürmesinin muhtemel olduğunu ve ikinci ele yönelik talebin artmasıyla fiyat artışlarının devam edebileceğini öngördüğünü söyledi.

MASFED Başkanı Aydın Erkoç, “Bu sebeple, ihtiyaç sahibi vatandaşlar, bayram ya da yaz tatili dönemlerini beklemeden bir an önce araçlarını almaları gerek” uyarısında bulundu.

İkinci el araçlarda yeni dönem! Google olaya el attı, yepyeni bir döneme girildi!