Otomobil

İkinci el araç almak isteyenler dikkat! Tek tek duyuruldu

İkinci el araba almak isteyen milyonlarca vatandaşa uyarı yapıldı. Kaza geçmişi olan otomobilleri değerinden daha yüksek fiyata satmak adına sıklıkla başvurulan hile ve yalanlara açıklık getiren TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, dikkat çeken uyarılarda bulundu.Haksız kazanç elde etmek adına bilinçli olarak yanlış beyanda bulunan satıcıların söylemlerinin zaman içerisinde "doğru bilinen yanlışlar" haline geldiğinin altını çizen TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, hasar kaydı konusunda tüketicileri bilgilendirdi

Türkiye Sigorta Eksperleri Derneği, ikinci el otomobil satın alacak tüketicileri aydınlatacak önemli açıklama yaptı.

Haksız kazanç elde etmek adına bilinçli olarak yanlış beyanda bulunan satıcıların söylemlerinin zaman içerisinde "doğru bilinen yanlışlar" haline geldiğinin altını çizen TÜSED Başkanı Ahmet Nedim Erdem, hasar kaydı konusunda tüketicileri bilgilendirdi.

"Sigorta şişirmesi hasar kaydı"

Satılan araçtan daha yüksek kar elde etmek için en sık başvurulan "kaskodan para almak için sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut" söylemine açıklık getiren Erdem, "Bir kaza yaşandıktan sonra, onarım için araç servise gönderilir, servisteyken kaza nasıl olmuş, onarım maliyeti nedir, birçok hususu göz önünde bulundurarak bağımsız ve tarafsız sigorta eksperi tespit ediyor. Ekspere rağmen servis ya da araç sahibi istek ve arzularına göre bir onarım bedeli çıkarmamakta. Bu durum tüm sürece aykırı ve mümkün olamaz. Aslında çok küçük bir hasarı vardı fakat kaskodan para almak adına sigorta şişirmesi hasar kaydı mevcut söylemlerine karşı tüketicilerin dikkatli olmasını öneriyoruz." diye konuştu.

Karşı tarafın hasar bedeli

Yine en sık başvurulan yalan beyanlardan biri olan "karşı tarafın hasar bedeli araca işlenmiş" konusuna da değinen Erdem, böyle bir durumun da sistemsel olarak mümkün olmadığını ifade etti: 

"Hangi araca, kaza sonrası onarım için hangi işlem yapıldıysa, tekil olarak ayrı ayrı her bir aracın şasi numarasına işlenmekte. Mevzuat gereği hiçbir sigorta şirketi, karşı tarafın hasarını suçlu olunsa dahi aracın hasar bedeline eklenmiyor."

TRAMER kayıtlarında bedelsiz hasarlarla karşılaşılabildiğini ifade eden Erdem, eksperlerin tam zamanlı veri aktarımı yapıldığını; ancak hukuki süreçler, sigorta şirketlerinin olası hatalı bildirimleri, hatalı poliçe numaraları sebebiyle hasar kaydı tutarının plaka sorgulamalarında ortaya çıkmadığını ifade ediyor. Bu gibi durumlara karşı bir araç satın almayı düşünen tüketicilerin, satın almayı düşündükleri aracın şasi numarası üzerinden sorgulama yapmasını öneriyor.