15 / 08 / 2024

İkinci el araç piyasasında reel düşüş devam ediyor...

İkinci el araç piyasasında reel düşüş devam ediyor...

Yüksek faiz ortamında otomobil firmalarının sıfır faizli kredi kampanyaları ve ikinci araçlardaki yüksek fiyatlarda çekilmeme olmaması ihtiyaç sahiplerini sıfır araç almaya iterken, ikinci el araç fiyatlarındaki reel düşüş temmuz ayında sürdüğü kaydedildi.



dunya.com'da yer alan ve arabam.com'un Temmuz 2024 ikinci el araç piyasası verileri doğrultusunda, şirket tarafından açıklanan verilere göre ilan fiyatlarını baz alınarak oluşturduğu aylık fiyat endeksine göre, cari araç fiyatlarında ciddi bir değişiklik olmazken, enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda temmuzda hazirana göre yüzde 3,7'lik düşüş gerçekleşti. 

İkinci el araç piyasasındaki fiyat düşüş trendinin devam ettiğini ortaya koymuş oldu. Sıfır kilometre kampanyalarından yararlanmak isteyen ikinci el araç sahiplerinin, araçlarını hızlı satmak adına ilanlarda biraz daha uygun fiyatla araç ilanı verdikleri tahmin ediliyor.

Temmuz ayında sıfır kilometre araçların satışında ise artış olmadı. Şirket verilerine göre, temmuzda 200 bin 1-300 bin kilometre aralığındaki araçların ilan oranı 2 puan artarken, 500 bin liraya kadar olan araç ilanlarının oranı da 1,8 puan arttı.

EN FAZLA İLAN VERİLEN ARAÇLAR

Geçen ay şirketin ilanlarında en çok görülen markalar sırasıyla Fiat, Renault, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda oldu. Model bazında bakıldığında ise temmuz ayında ilanlarda en çok bulunan otomobil modelleri sırasıyla Clio, Astra, Megane, Focus, Corolla, Egea, Passat, Polo, Corsa ve Civic olduğu belirtildi.

İkinci el araç piyasasında reel düşüş devam ediyor...

FİYATI DÜŞÜK OLAN ARAÇLARINDA SAYISINDA ARTIŞ

Geçen ay ilanlarda düşük fiyatlı araç oranının arttığı gözlemlendi. 500 bin liraya kadar olan araçların oranı 1,8 puan artış gösterdi ve ilanların yüzde 48,3’lük kısmını oluşturdu. 500 bin 1 lira-600 bin lira aralığındaki araçlar, ilanların yüzde 11,3’ünü oluşturdu. 600 bin 1 lira-1 milyon lira aralığındaki araçların oranı yüzde 27,5 olurken, 1 milyon liranın üzerindeki araçların ilan oranı ise yüzde 12,9 olarak belirtildi.

Gözlemlenen ilan artışı incelediğinde de kilometresi yüksek olan araçların, yükselen ilan sayısı içindeki oranının diğerlerine göre daha fazla olduğu tespit edildiği belirtildi.

Öte yandan, 1-300 bin kilometre aralığındaki araçların ilanı yüzde 2 artış göstererek ilanların yüzde 31'ini oluşturdu. 50 bin kilometreye kadar olan araçlar, ilanların yüzde 12'sini oluştururken, 50 bin 1-100 bin kilometre aralığındaki araçlar ilanların yüzde 11'ini oluşturdu. 100 bin 1-200 bin kilometre aralığındaki araçlar yüzde 32 oranında yer aldı. 300 bin kilometrenin üzerindeki araçlar ise ilanların yüzde 13'üne sahip olmuş oldu.

Bakanlık açıkladı! İkinci el araçta e-devlet dönemi başlıyor...

Otomotivde ikinci ele özel izin ne zaman gelecek? Ticaret Bakanlığı'ndan açıklama gelecek mi?

İkinci el otomobil satışları haziran ayında senelik yüzde 13 oranında azaldı!

En çok tercih edilen ikinci el hafif ticari ve otomobil markaları belli oldu! 


Geri Dön