30 / 04 / 2024

İkinci el araç satışı arttı yedek parça talebi patladı!

İkinci el araç satışı arttı yedek parça talebi patladı!

Sıfır kilometre araç tedarikinde yaşanan sıkıntıyla birlikte ikinci el araç pazarında ilk 6 ayda satışlar yüzde 100’e yakın arttı. Yoğun talep, yedek parça ve servis sektöründe hızlı bir büyüme getirdi.



Dunya.com’dan Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberine göre üretimdeki sıkıntılar nedeniyle dünya genelinde yaşanan sıfır araç tedarik sorunu ikinci el araç pazarını hareketlendirdi. İlk 6 ayda Türkiye’de ikinci el araç satışları yüzde 100’e yakın oranda artış gösterdi.

İkinci el taşıtların yatırım aracı olarak görülmesi de fiyatların da yüzde 90’lara varan oranda yükselmesine neden oldu. Hem satışların artması hem de ikinci el araçlara ekspertiz zorunluluğu getirilmesi, yedek parça ve bakım sektörünün de büyümesine neden oldu. 6.5 milyar dolarlık bir potansiyeli olan yedek parça sektörünün yüzde 20 oranında büyümesi bekleniyor.

Yedek parça satışı dövize endeksli olduğu için fiyatların yüzde 50 oranında artmasına neden oldu. Yedek parça sektörü, son yıllarda teknolojik gelişmelerle birlikte sayısı hızla artan e-ticaret platformlarıyla da kullanıcılara ulaşıyor.

İkinci el araç satışı arttı yedek parça talebi patladı!

ASIL BÜYÜME 2025 YILINDA OLACAK

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Başkanı Ali Özçete, yedek parça sektörünün geçen yıl döviz bazında yüzde 17.39 oranında büyüdüğünü belirterek, 2023 yılına gelindiğinde de yüzde 20 büyüme olduğunu ifade etti. Özçete, “İhracatın artmasıyla beraber yurt dışındaki dağıtım organizasyonlarında pozitif bir düzelmeyle karşı karşıyayız. TL cinsinden bakıldığında büyüme yüzde 75-80’leri buluyor. Yedek parça pazarının ulaştığı cirosal hacim 6.5 milyar doları buldu. Bu yıl satılan araçların yedek parça ihtiyacı 2 yıl sonra ortaya çıkacak. Asıl büyümeyi 2025 yılında bekliyoruz” şeklinde konuştu.

 


 


Geri Dön