29 / 04 / 2024

İkinci el konut satışları yeni projeleri solladı!

İkinci el konut satışları yeni projeleri solladı!

Ocak-Ağustos döneminde 1 milyon 24 bin 534 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,6 artış kaydedildi. Bu yılın en ilgi çekici verilerinden biri de ikinci el gayrimenkul tercihlerinin sıfır projeleri geride bırakması oldu.  



2019 yılını rekorlarla kapatan gayrimenkul sektörü 2020 yılına da hızlı bir giriş yaptı. Fakat koronavirüs salgını etkilerinin Türkiye’de görülmesi ile birlikte özellikle Nisan ve Mayıs aylarında konut satışları azaldı. Sektöre ilaç gibi gelen düşük faiz oranlı konut kredisi kampanyaları ile canlanma yaşanırken, Temmuz'da tarihi bir konut satış rekoru kırıldı. Bu talebin Haziran – Temmuz aylarında patlama yapması sebebiyle Ağustos’ta bir önceki aya göre yüzde 26 düşüş gösterse de geçen sene aynı aya göre yüzde 54 artarak, 170 bin 408 oldu. 

Ocak-Ağustos döneminde 1 milyon 24 bin 534 konut satışı gerçekleşerek, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 42,6 artış kaydedildi. Gayrimenkul krizlere, pandemiye, ekonomik çalkantılara rağmen tüketicilerin güvenilir limanı olmayı sürdürüyor. 

TÜİK rakamlarına göre, bu dönemde ilk defa satılan konutlar yüzde 11,2 arttı ve 317 bin 832 oldu. İkinci el konut satışları yüzde 63,3 artarak 706 bin 702 olarak kaydedildi. Bu yılın en ilgi çekici verilerinden biri de ikinci el gayrimenkul tercihlerinin sıfır projeleri geride bırakması oldu.  

İkinci el konut satışları yeni projeleri solladı!

Yeni rakamlara ve gayrimenkul sektöründeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, “Gayrimenkul alıcıları ağırlıkla 400 - 800 bin TL arasında alım yapabiliyor ancak yeni projelerde artan inşaat maliyetlerinin etkisi ile bu bütçe aralığında seçenek bulmak kısıtlı. Öte yandan geçtiğimiz 3 yılda gayrimenkul sektörünün geçtiği zorlu süreç nedeni ile yeni projelerin hız kesmesi, yeni proje üretilememesi de sıfır gayrimenkullerin 2. el satışlara göre geride kalmasını sağlamıştır. Pandeminin etkisi ile gayrimenkul değişikliğine yönlenen alıcıların inşaat aşaması değil de hemen teslim gayrimenkulleri tercih etmesi 2.el gayrimenkul talebini arttıran en önemli etkilerdendir” diye konuştu. 

Yabancılar piyasaya yeni dönüyor

Kovid-19 salgını sebebiyle birçok ülke ile uçuşların yapılamamasının yabancı gayrimenkul yatırımcısını piyasadan çektiğini kaydeden İdikut, Ocak-Ağustos döneminde yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 24,7 azalarak 20 bin 896 olduğunu belirtti.

İdikut, şöyle konuştu: 

Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 8 arttı

“Yeni yeni başlayan kısıtlı uçuşlar ile gelmeyi başarabilen yabancılar sayesinde Ağustos hareketli geçti. Yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,0 artarak 3 bin 893 oldu.  Ağustos ayında İran vatandaşları Türkiye'den 640 konut satın aldı. İran'ı sırasıyla 592 konut ile Irak, 366 konut ile Rusya Federasyonu, 156 konut ile Afganistan ve 154 konut ile Azerbaycan izledi.

Fiyatlar artış eğiliminde

Endeksa.com’un güncel verilerine göre, Ağustos ayında Türkiye genelinde konut fiyatları yüzde 2 artış gösterdi ve son 1 yıllık değer artışı yüzde 22 seviyesinde gerçekleşti. Yani yıllık enflasyonun neredeyse 2 katı kadar bir artış söz konusu. En çok konut satışı olan 3 büyük ilde ise, İstanbul’da yüzde 15, Ankara’da yüzde 17, İzmir’de ise yüzde 18 değer artışı yaşandı. Son bir yılda İstanbul’da Beykoz, Ankara’da Çubuk, İzmir’de ise Menderes en fazla değer kazanan ilçeler oldu.”

İkinci el konut fiyatları rekora koşuyor!

Konut kredi faizleri yükselmeye başladı! Konut fiyatları düşer mi?


Geri Dön