28 / 04 / 2024

İkinci el konutlara talep arttı!

İkinci el konutlara talep arttı!

Yılbaşında yapılan KDV oranlarındaki yeni düzenlemeyle birlikte, ikinci el konut piyasasında da yılın ilk 6 ayında artış görüldü...




Son bir yılda konut fiyatlarının en fazla prim yaptığı yüzde 22 artış oranıyla Antalya, yüzde 18 artışla İstanbul ve yüzde 17 artışla  İzmir  oldu. Günümüzde birbiri ardına inşa edilen markalı konut projelerindeki cazip ödeme koşulları nedeniyle ilk tercih, birinci el konut oluyor. Ancak maddi şartlar elvermediği takdirde, ikinci el konut düşünülüyor. Yılbaşında yapılan KDV oranlarındaki yeni düzenlemeyle birlikte, ikinci el konut piyasasında da yılın ilk 6 ayında artış görüldü. İkinci el konut satışlarında bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 16'lık bir artış yaşandı. RE/MAX Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, alternatif yatırım araçları değerlendirildiğinde, konuta yapılan yatırımların, yatırımcıların yüzünü güldürdüğünü söylüyor. 


KONUT ALAN KAZANDI Yapılan istatistikler sonucu gayrimenkulün ikinci tercih edilen yatırım aracı olduğunu söyleyen Karahan, "İlk sırayı altın alıyor. Altının en çok rağbet gören yatırım aracı olmasındaki en önemli etken, küçük birikimlerle de altın alınabilmesi. Örneğin, birkaç yüz liralık bir tasarruf gerçekleştirebilen bir vatandaşımız, bu tasarrufunu altın alarak değerlendirebiliyor" dedi. Karahan, "Fakat en büyük getiriyi gayrimenkule yatırım yapanlar kazandı. 


İstanbul'da konut alanlar, bir yılda ortalama yüzde 18 getiri elde etti. Şunun da unutulmaması gerekiyor. Bu getiri yalnızca konutların değer artışından kaynaklanıyor.Yatırımcılar, satın aldıkları konutları kiraya verdiklerinde ise yılda yaklaşık yüzde 5'e denk gelen bir brüt kazanç da elde ediyor" diye konuştu. 


Seda Tabak/Sabah Gazetesi


Geri Dön