05 / 05 / 2024

İkinci el otomotiv satışlarında son durum! Araçlarda kilometre yükseltmek sahtekarlık mı?

İkinci el otomotiv satışlarında son durum! Araçlarda kilometre yükseltmek sahtekarlık mı?

İkinci el araç fiyatlarının sıfır araçları geçmesi üzerine yeni ikinci el taşıt ticareti yönetmeliği 16 Ağustos 2022 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Galeriler, bu karardan sonra araçlarını satmak için kilometre yükseltme yoluna gidiyor. Bu işlem dolandırıcılığa giriyor mu?



KİMLERİ KAPSIYOR?

Yönetmelik sadece ikinci el araç ticaretiyle uğraşan işletmeler ve galericiler için geçerli. Gerçek kişiler ya da işletmesinde kullanmak amacıyla araç satın alan işletmeler bu düzenlemelerden etkilenmiyor.

İkinci el otomotiv satışlarında son durum! Araçlarda kilometre yükseltmek sahtekarlık mı?

ARAÇLARIN KİLOMETRESİNİ YÜKSELTİRLER Mİ?

Yönetmeliği delmek için akla ilk gelen, satılacak aracın kilometresini 6 binin üzerine çıkarmak. Ancak satış için aracın 6 bin kilometrenin üzerine çıkartılması yeterli değil. Satış için ilk tescilden itibaren 6 aylık sürenin de geçirilmiş olması gerekir.

ZARAR YOKSA SUÇ OLMAZ

Bir aracın kilometresi yükseltilerek satılmasının da “dolandırıcılık” olup olmadığını soran vatandaşlar var. Kilometrenin yükseltilmesi, her ne kadar satıcının aldatma kastı olsa da alıcının ya da başkasının zararı olmadığı için Türk Ceza Kanunu’nun 157 anlamında bir dolandırıcılık suçu oluşmayacaktır.

Araçlarda kilometrenin yükseltme işleminde ise araç daha değerliyken, daha değersiz hale gelir. Alıcının zararı yoktur. Dolayısıyla “zarar unsuru” oluşmadığı için suç da oluşmaz.

İkinci el otomotiv satışlarında son durum! Araçlarda kilometre yükseltmek sahtekarlık mı?

UYGULANACAK YAPTIRIMLAR NELER

Yönetmelikteki kararın ihlali halinde uygulanacak yaptırımlar şu şekildedir:

  • Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’da öngörülen idari para cezalarına atıf yapılıyor.

Yönetmelik, 1 Temmuz 2023’e kadar geçici bir süre geçerli olacaktır.

Toyota Corolla 9 ayda ne kadar zamlandı? İşte fiyat farkı! Corolla 3 Ekim 2022 fiyat listesi

Dolar bugün ne kadar? 2 Ekim 2022 dolar kaç TL? İşte dolarda son durum!

Otomotivde fiyatların yükselmesi kaçınılmaz


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön