30 / 04 / 2024

İkinci el taşıt satışına yeni düzenleme getirildi. Haberi okumadan sakın araç almayın!

İkinci el taşıt satışına yeni düzenleme getirildi. Haberi okumadan sakın araç almayın!

Ticaret Bakanlığınca ikinci el taşıt alım satımı için hazırlanan yeni yönetmelik yürürlüğe girdi. Buna göre yetkili bayilerin, stoklarında bulunmasına rağmen taşıt satışından kaçınmaları, tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyat talep etmeleri halinde yetki belgeleri iptal edilecek.



Ticaret Bakanlığınca hazırlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte yapılan yeni değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Bu yönetmelikle, ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin daha önce aldıkları yetki belgesinin hangi şartlarda iptal edileceği belirlendi.

Yönetmelik değişikliğiyle, ilk tescil motorlu kara taşıtı ticareti faaliyetinde bulunan yetkili bayilerin, stoklarında yeterince araç olmasına rağmen satış yapmaktan kaçınmaları, taşıtın resmi olarak belirlenmiş satış fiyatının üzerinde bir rakam talep etmeleri, tüketiciyi satın aldığı araca ekstra aksesuar almaya veya takas yapmaya zorlamaları gibi tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtına ulaşmasını zorlaştırıcı bir faaliyette bulunmaları halinde kara taşıtı ticareti yetki belgeleri iptal edilecek ve 1 yıl süre ile yeni belge çıkarılmasına izin verilmeyecek.

İkinci el taşıt satışına yeni düzenleme getirildi. Haberi okumadan sakın araç almayın!

TALEPLER ÜZERİNE DÜZENLEME YAPILDI

Dunya.com'daki habere göre Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada taşıt alım satımında piyasa koşullarında bazı sıkıntıların olduğu belirtilerek türetici, tedarikçi ve perakende işletmelerin piyasada darlık yaratıcı ve tüketicilerin mallara ulaşmasını engelleyici faaliyetlerinin, yasada "stokçuluk" kabul edilerek yasaklandığı ifade edildi.

Bakanlığın açıklamasında şu görüşlere yer verildi: "İşletmelerin bu yasağa uyup uymadıkları Bakanlığımızca yakından takip ediliyor. Aykırı hareketlerde bulunan işletmeler hakkında ağır idari para cezaları uygulanmaktadır. İlk tescil motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal eden yetkili bayilerin son günlerde, tüketicinin ilk tescil motorlu kara taşıtlarına ulaşmasını zorlaştırıcı birtakım faaliyetlerde bulunduğu ve haksız kazanç elde ettiği yönünde Bakanlığımıza şikayet başvuruları yapılmaktadır.”

 

 


Geri Dön