27 / 04 / 2024

İkinci, üçüncü eve vergi sistemi uygulanabilir değil! Konut fiyatları ne olur?

İkinci, üçüncü eve vergi sistemi uygulanabilir değil! Konut fiyatları ne olur?

Merkez Bankası'nın önerdiği birden çok ev için ek vergi, gündemden düşmüyor. Peki bu vergi sektörde uygulanabilir mi? Uygulandığında fiyatlar düşer mi? İşte ayrıntılar...



Merkez Bankası tarafından, birden çok evi olanlara ilave vergi getirilmesi önerildi. “Kademeli ilave vergi” şeklinde formüle edilen öneri paketi içinde konut fiyatlarını sınırlandıracak düzenlemelere de yer verildi. Söz konusu raporda, şirketlerin daha fazla ev yapıp kiraya vererek geçimini kiradan sağlayan ev sahiplerine rakip olacağı ve “hisseli kiracılık” adı altında yeni bir uygulama getirileceği de ifade edildi. 

Merkez Bankası'nın, konut ve kiralarda yaşanan artışı dizginlemeye ilişkin önerilerini sektör temsilcileri değerlendirdi. 

İkinci, üçüncü eve vergi sistemi uygulanabilir değil! Konut fiyatları ne olur?

Haber Global'den Ertan Altan'ın haberine göre; gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün vergi uygulamasının nasıl sürdürüleceğine ilişkin belirsizlikler olduğunu dile getirdi ve "Emlak sektörünü olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Şu an vatandaşın mevduattan çıkıp gayrimenkule yatırım yapacağı bir süreçteyiz. İkinci ev dediğiniz zaman diyelim vatandaş kendi oturduğu dairenin dışında askere gitmiş evlenmek üzere oğlu için de kendi üzerinde bir konut kiralıyor" açıklamasında bulundu. 

Vatandaşların gayrimenkule yaptığı yatırıma müdahale olmaması gerektiğinin altını çizen Rıdvan Akgün, "Bu uygulamayla ikinci evi olan vatandaşların bir kısmı elinden çıkaracak. Bu durum kısa vadede konut fiyatlarını vatandaş lehine indirebilir. Çünkü insanlar vergi yüküyle karşı karşıya kalmaktan korkabilir" dedi ve şu anda verginin ne şekilde uygulanacağının da belli olmadığını söyledi. 

Akgün, hisseli kiracılık önerisiyle ilgili de konuştu ve bunun paylı satış uygulamalarını hatırlattığına, ancak uygulamada sorunlar olabileceğini düşündüğüne vugru yaptı ve "Türkiye'de kimse mülküne hissedar almak istemez. Nasıl uygulanacağını görmek gerekiyor" dedi. 

İkinci, üçüncü eve vergi sistemi uygulanabilir değil! Konut fiyatları ne olur?

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa da konuya ilişkin konuştu ve verginin uygulanma şekli ile ilgili "Öneriyi şu aşamada uygulanabilir görmüyorum. Eğer uygulanırsa ilk etapta talebi azaltmak arzı artırmak için etkili olabilir. Çünkü yüksek vergi durumunda konut sahibi satayım gitsin uğraşmayayım diyecek. Satış arzını artırmaya ilişkin bir tablo çıkabilir ortaya. Çünkü kuraldır piyasaya bir şeyi ne kadar çok verirseniz onun fiyatı geriler" ifadelerini kullandı. 

Pek çok yönden düşünülmesi gerektiğinin altını çizen Nizamttin Aşa, açıklamasını "Örneğin inşaat sektörü etkilenebilir; inşaat yapmazlar" diyerek tamamladı. 

Bunların yanı sıra kiralarda yüzde 25 sınırının gelecek Temmuz'da sona ermesi öngörülüyor. Enflasyonun düşürülmesi amacıyla çabalar devam ederken, Temmuz ayı itibarıyla kiralara gelecek zam oranları konut piyasasında alarma neden oluyor. 

Konutta arz artmazsa kiraların düşmesi hayal: Ek vergi derde deva olmaz!

Evini kiraya verenler dikkat! Bu paralar geri alınacak!

Konut yatırımcıları rotasını Sakarya'ya çevirdi! Yabancı yatırımcılar buraya akın ediyor...


Geri Dön