02 / 05 / 2024

İkinci yarıda konut kredisine talep katlandı

İkinci yarıda konut kredisine talep katlandı

Akbank'tan Galip Tözge 2009'un ilk yarısında krizin etkisiyle yarı yarıya azalan konut kredisi talebinin ikinci yarı itisarıyla hızla canlandığını kaydetti



2009'un ilk yarısında krizin etkisiyle yarı yarıya azalan konut kredisi talebinin ikinci yarı itisarıyla hızla canlandığını kaydeden Akbank'tan Galip Tözge, kredi faizlerinin bir süre yatay devam edeceğini belirtti.

Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge 2009 yılının ilk yarısında finansal krizin etkisiyle yarı yarıya düşen konut kredisi talebinin ikinci yarıda hızlı bir toparlanmayla iki katına çıktığını söyledi. Konut piyasasında bir süredir yaşanan durgunluğun konut projesi fiyatlarına yansımadığını belirten Tözge, "İkinci el konut piyasasında ise, bölgelere göre farketmekle birlikte satış fiyatlarında yüzde 30 civarında bir düşüş var. Konut fiyatlarının bu faiz düşüşüyle hemen artış göstereceğini düşünmüyoruz" dedi. Düşük faiz ortamının devam etmesi ve ekonominin tekrar canlanmasıyla konut fiyatlarının tekrar artışa geçebileceğini kaydeden Tözge, şu anda konut alımı için fırsat zamanı olduğunu vurguladı.

'Canlılık devam edecek'

2010 yılında piyasanın odukça hareketli seyretmesini beklediklerini kaydeden Tözge, yeni konut projelerinin ve ikinci el alımların canlanmaya devam edeceğini ifade etti. Küresel kriz nedeniyle politika faizlerinin uzunca bir süre tek hanede kalacağını belirten Tözge, "Bunun arkasında yatan sebep ise enflasyon oranının düşük olması. Ekonomideki atıl kapasite ve talep yetersizliği nedeniyle enflasyon düşük seyrine devam edecek. Bu çerçevede toplam talep koşulları zayıf seyredecek, toparlanma da yavaş olacak" diye konuştu. Merkez Bankası'nın da önümüzdeki iki yıl boyunca enflasyondaki düşüşe destek vereceğinin altını çizerek faiz oranlarının düşük seviyelerde tutulabileceğinin sinyalini verdiğini aktaran Tözge, bütün bunlara dayanarak düşüşün kalıcı olacağını vurguladı.

'Faizler daha fazla düşmez'

Kredi faizlerinin bir süre yatay devam etmesini öngördüklerini vurgulayan Galip Tözge, "Her ne kadar Merkez Bankası kısa vadede faiz indirimleri yapmaya devam etse de, kredi faizlerinin uzun vadeli maliyetlerle ilişkili olması nedeniyle şu anda daha fazla bir düşüş öngörmüyoruz" dedi. 

Eskiyi satmadan yeniyi al

Ekim ayı başında Akbank'ın faiz oranlarını yüzde 0.99'dan yüzde 0.95'e çektiğini hatırlatan Tözge, 60 ay vadeye kadar 0 komisyon ve 1.000 TL dosya masrafıyla yüzde 0.95, 120 ay vadeye kadar yüzde 1.05 faiz oranı  sunduklarını belirtti. Tözge, ek komisyon ödenmesi durumunda 120 ay vadede yüzde 0.94'e kadar düşen faiz oranlarının da olduğunu ifade etti. Müşterilere çok çeşitli mortgage ürünleriyle farklı ödeme seçenekleri sunduklarının da altını çizen Tözge, "Örneğin, evini yenilemek isteyen müşterilerimiz 12 aya kadar ödemesiz dönemden yararlanarak, eski evini satmadan yeni evini bankamızdan kullanacağı mortgage kredisiyle alıp, oturmaya başlayabilir. Bunun için, 'Yeni Evim Mortgage' ürünümüzden yararlanabilirler" diye konuştu.

Web'den kredi!

Türkiye'de ilk kez web kredi kanalını  açarak, müşterilere internet ortamından kredi başvurusu yapma imkânı  sunduklarını kaydeden Galip Tözge, şöyle devam etti: "Büyük kırmızı ev web sitesimizden ev ve mortgage alımı hakkında her şeyi öğrenme imkânı sunuyoruz. Tüketiciler mortgage ile ilgili her şeyi bu sitede bulabilirler. Öte yandan mevcut konut kredisinin faiz oranında indirime gitmek isteyen tüketiciler, refinansman ücretini karşılamak durumundalar. Bu ücret, bankadan bankaya değişiklik gösterebilir. Ancak, ortalama kalan kredi bakiyesi üzerinden yüzde 2'lik bir ücret tahsil ediliyor. İşlem maliyetiyle birlikte oluşan yeni faiz oranı, eski faiz oranından daha düşük maliyete sahip se, yapılandırma yapılabilir."
Radikal Emlak&Kredi


Geri Dön