03 / 05 / 2024

İKSV, yeni binası Deniz Palas'a taşınıyor!

İKSV, yeni binası Deniz Palas'a taşınıyor!

Mehveş Evin bugünkü yazısında İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın yeni binası Deniz Palas'tan söz ediyor



İstanbullular'ın büyük merakla beklediği an geldi çattı: İKSV, yeni binası Deniz Palas'a taşınıyor. Haliç'e nazır tarihi bina, Refik Saydam Bulvarı ile Şişhane ayrımında. Bina tamamlan
madan içini gezme fırsatını buldum, çok beğendim! İKSV'ye toplam 14 milyon dolara mal olan Deniz Palas'tan detaylar:
-14 yıl süren restorasyonda Şakir Eczacıbaşı, orijinal mimariye sadık kalınmasını özellikle istedi. Art Nouveau stilindeki bina 1920'lerin başında yapılmış.
-Kartonpiyerler aslından dökülen kalıplardan çıkarılarak yapıldı, tavandaki kalem işlerinin renkleri de orijinaline sadık kalarak seçildi.
-Yedi katlı binanın girişinde Borsa'nın işleteceği Peralı adlı cafe ve İKSV'nin tasarım dükkanı açılacak.
-En hareketli bölümü, ilk kattaki fuaye alanı: `Salon' 250 kişiyi oturarak, 600 kişiyi ayakta ağırlayabilecek kapasitede, üç yanı devasa pencerelerle çevrili, asma katında barı olan, ferah bir mekan. İlk gösteri 16 Ocak'ta.
-Deniz Palas'ın aslı korunurken, güncel sanatçıların işleri binanın hem cephesinde, hem içeride yer alacak. Ayşe Erkmen'in renkli jaluzileri heyecanla bekleniyor.
-Yedinci katta, herkesin nefesini kesecek kadar güzel bir Haliç manzarası ve elbette kocaman bir teras var.
-Altıncı katta adı henüz konulmayan, mönüsü Masa ile Loft'un karışımı olan bir Borsa işletmesi hizmete girecek. Her tarafı camekan olan restoran yazın yarı açık hale geliyor.
-Koleksiyon'un tasarladığı ofis mobilyaları arasında hiyerarşi yok: Eczacıbaşı da, çalışanlar da aynı tipte masa kullanıyor.
-Leyla Gencer'in Milano'daki evinden getirilen eşyalarının yerleştirileceği özel müzede dinletiler düzenlenecek.
Milliyet Cadde

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Herkesin merak ettiği yer: Salon

Adı Salon. Yeri Şişhane'de, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın yeni binası Deniz Palas'ın içinde. Metro durağının tam karşısı yani. Muhtemelen bu yıl kültür hayatının kalbi burada atacak. Salon'un açılışı 16 Ocak'ta. Şu anda harıl harıl dekorasyon ve ses düzeni ile ilgili son çalışmaları yapıyorlar.
Burası kulüpten ziyade bir konser salonu anlayışında işletilecek. Yöneticisi önceden Doublemoon'da ve İstanbul Caz Festivali'nde de çalışmış olan Bengi Ünsal.
Farklı tarzda müzik ve etkinlikler yer alacakmış mekanda. Klasik müzik, caz, elektronik müzik, rock, alternatif... Ne isterseniz var yani. Hatta dans ve tiyatro gösterileri, çocuklar için etkinlikler de olacakmış.
İki katlı (ikinci kat asma) mekan
300 metrekare alana sahip. Ayakta
600 kişi konser izleyebilecek. Oturmalı bir düzenleri de var. Salon bu şekilde 250 kişi alabiliyor. İkinci kat dediğim, salonu üç yandan çeviren dev bir loca-balkon ve arkaya doğru genişleyen bir alan. Mekanın barı üst katta. Alt katta konserin daha rahat ve kargaşasız izlenmesi için bar olmayacakmış. Etkinlik türüne göre yeri değişecek, hareketli bir sahne kurmuşlar.
Aslına bakarsanız artık alternatifsiz olan Babylon'a bir rakip gerekiyordu. Tatlı rekabetin herkese, en çok da seçme şansı artacak seyirciye faydası olacağını düşünüyorum.
Şimdilik gelişmeler böyle.
Bizden ayrılmayın.
Mehmet Tez/Milliyet Pazar


Geri Dön