10 / 05 / 2024

İlaç firmaları artık kamuya indirim uygulamıyor!

İlaç firmaları artık kamuya indirim uygulamıyor!

İlaç sektöründe bazı şirketler tarafından kamuya uyguladıkları indirimi kaldırmaya başladıklarını açıkladılar. Konu ile ilgili detaylar ve merak edilen ayrıntılar...



Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, SGK geri ödeme kapsamında yer alan ilaçların bazıları için şirketlerin bu kapsamdaki satışlara uyguladığı indirimi kaldırmaya başladığını ve indirim uygulanmayan ilaçların sayısının da her geçen gün fazlalaştığını belirtti.

Saydan, indirimin uygulanmamasına kapsamında, SGK’nın kendi kayıtlarındaki indirimli tutarı eczanelere aktarıldığını, bazı ilaçlarda eczacıların cari olarak zarar etmeye başladığını kaydetti.

ekonomim.com'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre; Saydan, düzenlediği basın toplantısında, SGK’nın Genel Sağlık Sigortası kapsamında bedellerini ödediği ilaçların rakamlarının belirlenmesindeki model üzerinde tartışmalar bulunduğunu ve özellikle ilaç bedel fiyatlarının belirlenmesinde özel bir kur değerinin alınması nedeni ile ilaç şirketleriile kamu arasında tartışma olduğunu kaydetti.

YAPTIRIM KONULMAMASI SORUN YARATTI

Yaşanılan sorunun, ilaç şirketlerinin indirim taahhüdünün yazılı bir dayanağı olmaması ve mevzuatta da indirimi uygulamaması halinde bir yaptırım konulmamasından  dolayı derinleştiğini söyleyen Saydan, “Bazı firmalar bu yükümlülüğü görmezden gelerek bazı ilaçlarda, eczacıları depolara kutu başı astronomik farklar ödemek zorunda bırakmakta, bu durum eczacılara ciddi bir ekonomik yük getirdiği gibi daha sonra fatura karşılığı yapılacak geri ödemeyle de eczacılar sanki bu iskonto farkı yüzünden kar elde etmiş gibi vergi ödemek zorunda kalarak katmerli bir şekilde zarara uğratılmaktadır” ifadelerini kullandı.

İlaç firmaları artık kamuya indirim uygulamıyor!

Eczacının, indirim yapılmayan ilacı vatandaşa vermesi halinde zarar edeceğini, zarar etmemek için de ödenmeyen kısmı fark olarak vatandaştan istemek zorunda kalmak ya da ilaç satmaktan kaçınmak gibi bir durumla karşı karşıya kaldığını ileten Saydan, her iki durumun da sağlık ve piyasa işleyişi bakımından sorun yarattığını, eczacıların şikayet edildiğini söyledi.

SGK NEDİR NE İŞE YARAR?

Kurumun temel amacı; sosyal sigortacılık ilkelerine dayalı, etkin, adil, kolay erişilebilir, aktüeryal ve malî açıdan sürdürülebilir, çağdaş standartlarda sosyal güvenlik sistemini oluşturmaktır.

SGK NEYİ KARŞILIYOR?

Malullük sigortası durumunda malullük aylığı, Yaşlılık sigortası durumunda da yaşlılık aylığı ve toptan ödeme, Ölüm sigortası kapsamında ölüm aylığı, ölüm toptan ödemesi ve aylık almakta olan kız çocuklar ile evlenme ödeneği ve cenaze ödeneği verilmektedir.

SGK 23 ilacı geri ödeme listesine aldı! İşte geri ödemeye alınan o ilaçlar

SGK, Kocaeli’nde arazi satacak!


Geri Dön