24 / 12 / 2024

İlamlı icra takibi nedir?

İlamlı icra takibi nedir?

Hukuksal bir terim olan ilamlı icra takibi nedir, yanıtı ve detayları için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İlamlı icra takibi nedir?

İlamlı icra takibi terimini açıklayabilmek için ilk olarak "İlam" kelimesini açıklamak doğru olacaktır. İlam, kelime anlamı "bildirmek" olarak karşımıza çıkıyor. Yani ilam, sonuca bağlanan bir dava ile ilgili mahkemece verilen hükmün yer aldığı resmi belgeye deniyor. Buna göre ilamlı icra takibi nedir, sorumuzu yanıtlayalım.


İlamlı icra takibi, mahkeme tarafından bir hükme bağlanmış resmi bir belge ile açılan icra takiplerine deniyor. İlam kararları genellikle bir şeyin yapılmasına ilişkin olarak alınıyor.


Söz konusu ilamlı icra takibine girebilecek konular şu şekilde sıralanıyor: Para, menkul teslimi, çocuk teslimi, çocuk ile şahsi münasebet-görüştürme ve gayrimenkullerin tahliyesi ve teslimi gibi..


İlamlı icra takibine itiraz

İlamlı icra takibine itiraz mümkün olmuyor. Bunun nedeni ise ortada mahkeme ilamı bulunmuş olmasıdır.


İlam belgeleri..

İlam hükmünde olan belgelere, İcra İflas Kanunu’nun 38. Maddesinde yer veriliyor. Buna göre mahkeme önünde yapılan sulhlar, kabuller ve ilgili noter senetleri, ilam niteliği taşıyor.


Zamanaşımı

İcra iflas kanununun 39. maddesinde ilamlı icra takiplerinin zamanaşımı hususu ele alınıyor. Bu maddeye göre; "İlama dayanan icra takipleri yani ilamlı icra takipleri son işlem tarihi üzerinden 10 yıl geçmesiyle zaman aşımına uğramaktadır."


İlamsız icra

İlamsız icra ise, sadece para ve teminat alacakları için mümkün olan bir yol olarak karşımıza çıkıyor. Alacaklının alacağı bir para veya teminat alacağı ise, alacaklı önce mahkemede dava açmadan icra dairesine başvurup bir ilamsız icra takibi yapabiliyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön