24 / 12 / 2024

İlamsız icra takibi nedir?

İlamsız icra takibi nedir?

İlamsız icra takibi nedir, sorunuzun yanıtı ve ilamsız icra takibi ile ilgili diğer detaylar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



İlamsız icra takibi nedir?

İlamsız icra takibi, konusu sadece para ve teminattan oluşan alacakları kapıyor. İlamsız icra takibi, mahkeme tarafından verilen bir hükmü içeren ilam niteliğindeki bir belgeye dayanmayan icra takiplerine deniyor.


İlamsız icra takibi, herhangi bir mahkeme kararına, ilama ya da belgeye ihtiyaç duymadan açılabiliyor. İlamsız icra takibinde borçluya icra emri değil ödeme emri gönderiliyor. 


İcra İflas Kanunun 42. maddesine göre ilamsız icra takibinde; takip, borçluya gönderilen talep ile başlar ve duruma göre, haciz yoluyla, rehnin paraya çevrilmesiyle veya iflas yolu ile devam ediyor. Uluslararası antlaşmalar saklı kalmak kaydıyla yabancı devletler aleyhine ilamlı icra takipleri açılabilir iken, ilamsız icra takibi başlatmak mümkün olmuyor.


İlamsız icra takibine itiraz

İlamsız icra takiplerinde, ilamlı icra takiplerinden farklı olarak borçlunun icra takibine itiraz hakkı bulunuyor. Yapılacak itiraz süresi ise 7 gün olarak belirleniyor. Borçlu ilamsız icra takibine itirazını yaparken, borcun tamamını inkar edebileceği gibi, kısmi olarak da itiraz edebiliyor. Borçlunun takibe yaptığı itiraz ile beraber ilamsız icra takibi duruyor.Buna karşılık alacaklının da itirazın kaldırılmasına dair dava açma hakkı bulunuyor.


İlamsız icra takip yolları

İlamsız takip yollarından bir tanesi genel haciz yoluyla takip olarak karşımıza çıkıyor. Buna göre ilamsız icra takip yolları herhangi bir belgeye gerek duyulmadan icra dairesine yapılan bir başvuruyla başlatılabiliyor.


Kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla yapılan takipte, borçlunun direk olarak icra müdürlüğünde takibe itirazı mümkün olamıyor.Borçlu takibe itiraz için icra mahkemesine başvurmak zorunda oluyor. İcra mahkemesine yapılacak itirazın süresi 5 gün olarak belirleniyor.


İlamsız icra takip yollarından bir diğeri ise "Kiralanan taşınmazın tahliyesi" olarak karşımıza çıkıyor. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön