Kiracının tahliyesi için icra takibi!
Ev sahibi ile kiracı arasında ilişkileri düzenleyen Borçlar Kanunu hükümlerine göre kiracının tahliyesi istenirken bazı gerekçelerin söz konusu olması gerekiyor. Kiracı nasıl tahliye edilir? Kiracının tahliyesi için icra takibi nasıl gerçekleşir?
Kiracının tahliyesi için icra takibi!
Kiracı tahliyesi, önceden bir tahliye taahhütnamesi imzalayarak söz konusu olabildiği gibi, kira sözleşmesinin süresinin sona ermesi veya kira süreci içindeyken ortaya çıkan bazı haklı nedenlerden dolayı da söz konusu olabiliyor.
Kiracı tahliyesi için bazı haklı nedenlerin söz konusu olması halinde kiracının kiralamış olduğu gayrimenkulü tahliyesi için kiralayan tarafından dava açılabiliyor. Bu davanın açılabilmesi için gereken haklı nedenler şu şekilde sıralanıyor:
- Eğer kiracı tahliye taahhüdünde bulunan tarihte kiraladığı gayrimenkulü boşaltmıyorsa,
- Kira bedelinin süresiz ya da yıllık ödenmediği durumlarda bir kira yılı içinde kira bedellerinin ödenmesi için kiracıya iki kez ihtar çekilmesi ve buna rağmen kiraların ödenmemesi durumunda,
- Kira bedelinin kiracıdan yazılı olarak istenmesine rağmen 30 gün içinde ödenmezse temerrüde dayalı mahkeme kararıyla,
- Kiraya konu mülkünn: 1)Yeniden inşası, imarı, esaslı tamiri veya tadilatı ile ilgili ruhsat ve proje çerçevesinde, ihtar sonucu mahkeme yoluyla, 2) Mülk malikinin değişmesi ve malikin (eşine, çocuklarına da) ihtiyaç olması halinde, tapudan satın alma tarihinden itibaren bir ay içerisinde kiracıya ihtiyacı belirten ihtarın tebliğinden itibaren 6 ay sonra ya da kira süresinin bitiminden itibaren bir ay içerisinde dava açılması suretiyle,
- Herhangi bir sözleşme olmadan haksız yere başkasının mülkü işgal edildiğinde,
- Sözleşmeye uygun davranılmadığında ve uygun davranılmasının ihtar yoluyla belirtildiği halde uygun davranılmamaya devam edildiğinde,
- Aynı şehir ya da belediye sınırları içerisinde kiracının ya da eşinin kayıtlı konutu varsa, kiracı tahliye davası açılabiliyor.
Kiracının tahliyesi için icra takibi!
Kiralanan taşınmazların ilâmsız icra yoluyla tahliyesi, sadece kira sözleşmesi ile kiralanmış taşınmazlar hakkında uygulanıyor. Kira dışında kalan tahliye talepleri, genel hükümlere göre gerçekleşiyor.
Dava açıldığında ilk olarak icra takibi yapılıyor. Ev sahibinin takip taklebinde bulunması gerekiyor. Takip talebi, genel haciz yolundaki gibi (m. 58 hükmüne uygun olarak) dolduruluyor. Takip talebinde, alacaklı olarak kiraya veren birden fazla ise, bunların tümü; borçlu olarak kiracı veya birden fazla kiracı varsa, bunların tümü gösterilmesi gerekiyor. Bu takip yolunda alacaklı iki şeyi talep edebilliyor: Ödenmeyen kira bedellerinin ödenmesi (haciz) ve kiracının taşınmazı tahliyesini isteyebiliyor. Takip talebine, varsa yazılı kira sözleşmesinin de eklenmesi gerekiyor.
Kiracının tahliyesi nasıl olur?
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com