10 yıllık kiracının tahliyesi için ne yapılır?
Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak gerekçesiz sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, 1 Temmuz 2014 tarihinden beri 10 yıllık kiracılar gerekçesiz tahliye edilebiliyor. Peki, 10 yıllık kiracının tahliyesi için ne yapılır?
10 yıllık kiracının tahliyesi için ne yapılır?
Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme oluyor.
Bu sözleşmenin imzalanması halinde kiracılar ancak geçerli tahliye gerekçelerinin doğması ile tahliye edilebiliyor. Bu gerekçeler; kiranın ödenmemesi, mal sahibinin veya ailesinin taşınmaza ihtiyacı olması, taşınmazın esaslı onarımı veya yıkımı gibi nedenler oluyor.
Kanunen, konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor.
Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremiyor. Ancak, 1 Temmuz 2014 tarihinden beri 10 yıllık kiracılar gerekçesiz tahliye edilebiliyor. Peki, 10 yıllık kiracının tahliyesi için ne yapılır?
10 yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.
Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.
Kiracı hangi masrafları öder?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com