28 / 04 / 2024

10 yıllık kiracının tahliyesi için bildirim süresi!

10 yıllık kiracının tahliyesi için bildirim süresi!

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren ve kiracılık ilişkilerini düzenleyen Borçlar Kanununa göre ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını çıkarabilecek. İşte 10 yıllık kiracının tahliyesi için bildirim süresi..



10 yıllık kiracının tahliyesi için bildirim süresi!

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren ve kiracılık ilişkilerini düzenleyen Borçlar Kanunu madde 347 gereğince ev sahipleri 10 yıllık kiracılarının tahliyesini hiçbir sebep göstermeden isteyebiliyor.


Ancak, aynı kanun kapsamında yer alan geçici madde 2: "Kira sözleşmelerinden 10 yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre 5 yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 5 yıl; 10 yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 2 yıl sonra uygulanacaktır". hükmüne göre bu uygulamaya 1 Temmuz 2014 tarihinde başlanıyor.


10 yıllık kiracının tahliye şartları..

Kanuna göre, 10 yıllık kiracının tahliye edilmesinde tek şart bulunuyor: 3 ay öncesinden bildirimde bulunmak.


"Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.

Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler."


Yukarıda yer alan esaslara göre, 1 Temmuz 2012'de sözleşmesi 10 yılını bitirmiş kira sözleşmeleri 1 Temmuz 2014'de artık hükmünü yitirecek ve mal sahipleri tahliye davası açarak başka bir neden ileri sürmeksizin tahliye isteyebilme hakkına sahip. 1 Temmuz 2012 tarihinde ise uzamış olan sözleşmeleri 10 yılı doldurmamış ancak 5 yıldan daha az kalmış ise bu süre 5 yıl daha uzayacak yani 1 Temmuz 2017 tarihinde bu hakkı elde edeceklerdir.


Kiracının tahliyesi istemi nasıl yapılır?



Geri Dön