11 / 01 / 2025

İlamsız icra yoluyla tahliye nedir?

İlamsız icra yoluyla tahliye nedir?

İlamsız icra yoluyla tahliye nedir? İlamsız tahliye takibi nasıl yapılır? sorularının 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 269. maddesinde de yer alan cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz...



İlamsız icra yoluyla tahliye, haciz ve tahliye istemlerinin bir dosyada birleştirilmiş olduğu, usul ekonomisine uygun olan bir yasal tahliye türüdür. İlamsız icra yoluyla tahliye 2004 Sayılı İcra ve İflas Kanunu'nun 269. maddesinde şöyle belirtilir;


MADDE 269/a. 


(Değişik madde: 17/07/2003 - 4949 S.K./65. md.)


Borçlu itiraz etmez, ihtar müddeti içinde kira borcunu da ödemezse ihtar müddetinin bitim tarihini takip eden altı ay içinde alacaklının talebi üzerine icra mahkemesince tahliyeye karar verilir.



İTİRAZ VE KALDIRILMASI USULÜ: 

MADDE 269/b. 


(Ek madde: 18/02/1965 - 538/110 md.)


Borçlu itirazında kira akdini ve varsa mukavelenamede kendisine izafe olunan imzayı reddettiği takdirde alacaklı; noterlikçe re'sen tanzim veya imzası tastik edilmiş bir mukavelenameye istinat ediyorsa merciden itirazın kaldırılmasını ve ihtar müddeti içinde paranın ödenmemesi sebebiyle kiralananın tahliyesini istiyebilir.


Borçlunun akde ve şartlarına dair mukabil iddia ve def'ilerini aynı kuvvet ve mahiyette belgelerle tevsik etmesi lazımdır.


Akdi reddeden borçlu bu itiraz sebebiyle bağlıdır. İtirazın varit olmadığı tahakkuk ettikten sonra ödeme, takas veya sair bir def'ide bulunamaz.


Takip yukarda yazılı belgelere istinat etmemesi sebebiyle alacaklı umumi hükümler dairesinde dava açmaya mecbur kalırsa ihtarlı ödeme emri, Borçlar Kanununun 260 ve 288 inci maddelerinde yazılı ihtar yerine geçer.


(Değişik fıkra: 09/11/1988 - 3494/51 md.) Kira sözleşmesindeki imzanın inkarından dolayı alacaklı umumi mahkemede dava açmaya mecbur kalır ve lehine karar alırsa, borçlu ayrıca yüzbin liradan beşyüzbin liraya kadar para cezasına mahkum edilir.



KİRA AKDİ DIŞINDAKİ İTİRAZLAR VE TAHLİYE: 

MADDE 269/c. 


(Ek madde: 18/02/1965 - 538/110 md.)


Borçlu akdi reddetmeyip kiranın ödendiğini veya sair bir sebeple istenemiyeceğini bildirerek itiraz etmiş veya takas istemişse, itiraz sebeplerini ve isteğini noterlikçe re'sen tanzim veya imzası tasdik edilmiş veya alacaklı tarafından ikrar olunmuş bir belge yahut resmi dairelerin veya yetkili makamların yetkileri dahilinde ve usulüne göre verdikleri bir makbuz veya vesika ile ispat etmeğe mecburdur.


Senet veya makbuzun alacaklı tarafından inkarı halinde 68 inci madde hükmü kıyasen uygulanır.


İcra mahkemesinin tahliyeye mütedair kararının infazı için kesinleşmesi beklenmez. Ancak tahliye için, kararın borçluya tefhimi veya tebliği tarihinden itibaren ongün geçmesi lazımdır. Borçlu tahliye kararı hakkında 36 ncı madde hükmünden faydalanabilir.


Bu durumda burada da takip talebi genel haciz yoluyla takipteki gibidir. Önce bir takip talebi düzenlenir. takip talebinde iki şey talep edilir;


- Ödenmeyen kira bedellerinin ödenmesi,


- Kiracının taşınmazı tahliyesi.


Tahliye talep edilmemişse kişinin tahliyesi mümkün değildir. 


İlamsız icra takibi nedir?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön