29 / 04 / 2024

İlave çevre düzeni planı nedir?

İlave çevre düzeni planı nedir?

Çevre düzeni planları, 4 Kasım 200 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre düzeni planlarının yapılması esaslarına dair yönetmelik hükümlerine göre hazırlanıyor. Peki, ilave çevre düzeni planı nedir?



İlave çevre düzeni planı nedir?

Çevre düzeni planları, 4 Kasım 200 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Çevre düzeni planlarının yapılması esaslarına dair yönetmelik hükümlerine göre hazırlanıyor.


Yönetmelik, kalkınma planları ve bölge planları temel alınarak, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine uygun ekonomik kararlar ile ekolojik kararların bir arada düşünülmesine imkan veren doğal kaynakların rasyonel kullanımını sağlamak üzere, 3194 sayılı İmar Kanununun 5 inci maddesinde tanımlanan Çevre Düzeni Planlarının hazırlanması ile ilgili usul ve esasları belirliyor.


Ülke ve Bölge plan kararlarına uygun olarak konut, sanayi, tarım, turizm, ulaşım gibi yerleşme ve arazi kullanım kararlarını belirleyen ve 1/25.000, 1/50.000, 1/100.000 veya daha küçük ölçekli olarak hazırlanan planı; çevre düzeni planı olarak ifade ediliyor. Peki, ilave çevre düzeni planı nedir?


İlave Çevre Düzeni Planı

Çevre Düzeni Planı sınırları dışında kalan bir alanı planlama ilkeleri doğrultusunda tasarlayarak planlama sınırına dahil eden plana ilave çevre düzeni planı deniyor.


Revizyon, İlave Veya Değişiklikler

Yeni Çevre Düzeni Planı teklifleri ile bu Planların revizyon, ilave veya değişiklik teklifleri, ilgili kurum veya kuruluşların görüşleri ile birlikte ilgili valilik veya belediyeye sunulur. 


Valilik veya belediye bu teklifleri gerekçeli görüşleri ile birlikte Bakanlığa gönderir.


Planlara İtiraz

Bakanlıkça onaylanan Çevre Düzeni Planları ilgili valiliklerde veya belediyelerde bir ay süre ile askıda kalır. Planlar kamuya açıktır. Plan kararlarına gerçek ve tüzel kişiler, kamu kurum ve kuruluşları itiraz edebilirler. 


İtirazlar koordinasyonu sağlayan ilgili kurum tarafından Bakanlığa iletilir. Bakanlıkça itirazların yerinde görülmesi halinde gerekli görülen değişikliklerin yapılması için plan müellife gönderilir. 


Düzeltilen plan Bakanlık adına Genel Müdürlükçe onaylanarak yürürlüğe girer.



Revizyon çevre düzeni planı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön