29 / 04 / 2024

İstanbul Çevre Düzeni Planı'na iptal istemi

İstanbul Çevre Düzeni Planı'na iptal istemi

Türk Mühendisler ve Mimarlar Odası 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planının iptalini istiyor



Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine (TMMOB) bağlı meslek odaları, İstanbul Çevre Düzeni Planı'nın iptali istemiyle Bölge İdare Mahkemesine başvurdu.

Çevre, Elektrik, Harita ve Kadastro, İnşaat, Mimarlar, Orman ve Ziraat Mühendisleri Odaları İstanbul şubelerinden yapılan ortak açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisinin 13 Şubat 2009 tarihli toplantısında oy çokluğu ile kabul edilen 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nın, 15 Mayıs 2009
tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından onaylandığı ve 17 Temmuz 2009'da askıya çıkarıldığı hatırlatıldı. Meslek odalarının da bu planın katılımcılarından olduğu biçiminde yanıltıcı propaganda çalışmaları yapıldığı ve planın katılımcılık, şeffaflık maskesiyle pazarlanmaya çalışıldığı savunulan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:


"İstanbul Çevre Düzeni Planı, teknik olarak yeterli olmayan, planlama ciddiyetiyle hiç bağdaşmayan, ciddi sakıncalar içeren, kente insan öncelikli değil, rant ve pazarlama öncelikli bakan bir yaklaşımın ürünüdür. Uygulandığı takdirde İstanbul'un sorunlarını çözmek bir yana, gelişimini bugünkünden de daha tehlikeli boyutlara sürükleyecek, kentin tarihi ve doğal değerlerinde geri dönülmez tahribatlar yaratacaktır." Açıklamada, plana askı süresi içinde itiraz edildiği, itiraz dilekçesinin 60 gün içinde cevaplanmayarak zımnen reddedildiği vurgulanarak, "Bunun üzerine 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nın iptali için yargıya başvurduk.
İstanbul Bölge İdare Mahkemesinde dava açıldı. Acil olarak yürütmeyi durdurma istedik" denildi.

Açıklamada, iptal taleplerinin nedenleri şöyle sıralandı:
"Galataport, Zeyport, Haydarpaşa, Kartal gibi herhangi bir araştırmaya ve bir üst plana dayanmayan, sadece İstanbul'un pazarlanmasına yönelik bir yaklaşımının eseri olan bu kentsel projelerin hiçbir analiz ve sentez çalışmasına ve değerlendirilmesine dayanmaksızın plana işlenmesi, planı bir 'paylaşım ve pazarlama' belgesine dönüştürmektedir.

Yeni plan 'üstten talimatlı, plansız ve sakıncalı projelere' yeni bir ilave getirmiş, 2006 planında konut alanı olan Ataşehir'in batı yakası yeni planda birinci derece Ticaret ve Hizmet Merkezi'ne dönüştürülmüştür.
Kentin yaşam kaynakları, ormanları, içme suyu havzalarının korunmasından, bunun için de kentin kuzeye doğru gelişiminin engellenmesinden söz eden plan raporunun aksine planda kentin kuzeye doğru gelişimine yol açacak kararlar yer almaktadır. Planda Küçükçekmece içme suyu havzası olmaktan çıkarılmış, getirilen plan
kararları ile havza alanı yeni yapılaşmalara açılmıştır. Planın 2B alanları ile ilgili kararları doğal yapıyı koruma ve yaşatma ilkesine ters düşmekte ve sakıncalar içermektedir. Plan uygulama hükümlerinde Marmara Denizi'nde yapılacak bilimsel araştırmalar sonucunda ilgili kurumların görüşleri ile 'sosyal etkinlik adası' niteliğinde adalara yapılabileceği hükmü yer almaktadır. Planın yapay adaları gündeme getirmesi son derece tehlikeli ve sakıncalı bir yaklaşımdır.

Plan raporunda aralarında Silivri'nin de bulunduğu kimi ilçelerin yer altı suyu yönünden zengin ve su kalitesinin yüksek olduğu, yer altı su havzalarının mümkün olduğunca yapılandırmadan arındırılması gerektiği belirtilmesine karşın Silivri'nin mevcut nüfusunun planda getirilen fonksiyonlarla 12 kat artırılması hedeflenmektedir."
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İstanbul planları sil baştan

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)'ne bağlı meslek odaları, İstanbul Çevre Düzeni Planı'nın iptali istemiyle Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu.
Çevre, Elektrik, Harita ve Kadastro, İnşaat, Mimarlar, Orman ve Ziraat mühendisleri odaları İstanbul şubelerinden yapılan ortak açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13 Şubat 2009 tarihli toplantısında oy çokluğu ile kabul edilen 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nın, 15 Mayıs 2009 tarihinde Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından onaylandığı ve 17 Temmuz 2009'da askıya çıkarıldığı hatırlatıldı. Açıklamada planın uygulanması halinde İstanbul'un sorunlarını çözmek bir yana, gelişimini bugünkünden de daha tehlikeli boyutlara sürükleyeceğinin altı çizildi. Plana askı süresi içinde itiraz edildiği, itiraz dilekçesinin 60 gün içinde cevaplanmayarak zımnen reddedildiği vurgulanarak, “Bunun üzerine 1/100.000 ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nın iptali için yargıya başvurduk.Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açıldı. Acil olarak yürütmeyi durdurma istedik” denildi.
İşte odaların itiraz ettikleri başlıca noktalar...

Port projelerine itiraz
“Galataport, Zeyport, Haydarpaşa, Kartal gibi sadece İstanbul'un pazarlanmasına yönelik bir yaklaşımının eseri olan bu kentsel projeler planı bir ‘paylaşım ve pazarlama' belgesine dönüştürmektedir.”

Sakıncalı projeler
“Yeni plan ‘üstten talimatlı, plansız ve sakıncalı projelere' yeni bir ilave getirmiş, 2006 planında konut alanı olan Ataşehir'in batı yakası yeni planda birinci derece Ticaret ve Hizmet Merkezi'ne dönüştürülmüştür.”

Kent kuzeye gelişiyor
“Kentin kuzeye doğru gelişiminin engellenmesinden söz eden plan raporunun aksine planda kentin kuzeye doğru gelişimine yol açacak kararlar yer almıştır.  Planda Küçükçekmece içme suyu havzası olmaktan çıkarılmış, getirilen plan kararları ile havza alanı yeni yapılaşmalara açılmıştır.”

Yapay adalar tehlikesi
“Planın 2B alanları ile ilgili kararları doğal yapıyı koruma ve yaşatma ilkesine ters düşmekte ve sakıncalar içermektedir. Plan uygulama hükümlerinde Marmara Denizi'nde yapılacak bilimsel araştırmalar sonucunda ilgili kurumların görüşleri ile ‘sosyal etkinlik adası' niteliğinde adalara yapılabileceği hükmü yer almaktadır. Planın yapay adaları gündeme getirmesi son derece tehlikeli ve sakıncalı bir yaklaşımdır.”

Silivri'nin nüfusu artacak
“Silivri gibi yeraltı su kaynaklarının her açıdan zengin olan yerlerin yapılandırmadan arındırılması gerektiği belirtilmesine karşın Silivri'nin mevcut nüfusunun planda getirilen fonksiyonlarla 12 kat artırılması hedeflenmektedir.”
Tebernüş Kireçci/Milliyet


Geri Dön