Kira

İlber Ortaylı'dan TÜİK'in kira hesabına tepki: 5.800 TL kirayı küçük bir yerde bile zor bulursunuz!

Prof. Dr. İlber Ortaylı'dan TÜİK'in kira hesabına tepki geldi. Ortaylı, "5.800 TL kirayı küçük bir yerde bile zor bulursunuz" dedi. İşte o açıklama...

Ekonomi Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş'ın kamuoyuna duyurduğu enflasyon madde sepetine ilişkin tartışmalara, Prof. Dr. İlber Ortaylı da dahil oldu. 

Prof. Dr. İlber Ortaylı, konuk olduğu bir programda "TÜİK'e göre Türkiye'de kira 5 bin 884 lira" hesaplamasına tepki gösterdi. Ortaylı, "Yok ya beni aptal mı sanıyorsun?" dedi. 

Prof. Dr. İlber Ortaylı, TÜİK'e göre Türkiye'de kiranın 5 bin 884 lira olmasına ilişkin "5.800 TL'ye artık bırakın burayı, Ankara'da bile hatta küçük bir yerde bile zor bulursunuz konutu" diye konuştu. 

Ortaylı, işsizlik ve enflasyon rakamlarının sorulması üzerine de açıklamalarda bulundu. 

İlber Ortaylı, "Hayır hiç güvenilmez katiyen. TÜİK'in oynattığı kalem gerçeği değiştirmiyor. Türk insanı meyveyi, sebzeyi neredeyse taneyle almakta. Ben de öyle yapıyorum. PEk çok insan bu ürünleri alamıyor bile. Gıda yardımı yaptığımız insanlar bulunuyor. Mesela zeytinyağı veriyoruz. Zeytinyağı bile artık insanlar için oldukça lüks" ifadelerini kullandı. 

Prof. Dr. Ortaylı, konutların korkunç pahalı olduğuna dikkat çekti ve "Gecekondu mahallelerindeki evlere 15 bin TL kira alıyorlar" dedi. 

Allaattin Aktaş'ın TÜİK'in enflasyon madde sepetinde yer alan fiyatları köşesinde kaleme almasından sonra Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Erhan Çetinkaya, açıklama yapmış ve madde sepetinin olduğu yerde durduğuna, madde sepetini gizlemenin kimsenin yetkisinde olmadığına vurgu yaptı. 

Erhan Çetinkaya, "Geçmişte açıklanan madde fiyatlarının bir gösterge niteliği bulunmuyordu. Madde fiyatlarının açıklanması için ekstra bir gün daha çalışma yapmak gerekli. Bu nedenle artık gösterge niteliği taşımayan bu fiyatları yayınlamıyoruz" şeklinde konuştu. 

Çetinkaya, enflasyon hesabını yapmak için nasıl bir çalışma yaptıklarını da anlattı ve şunları söyledi: 

"Enflasyon hesabının yapılabilmesi için tüketim sepetinin belirlenmesi gerekli. Biz bunu her ay 2 bin haneye giderek gerçekleştiriyoruz. Sene sonunda 25 bin haneye gitmiş oluyoruz. Bu hanelerin içinde zenginler mevcut, fakirler var, ortalama durumda olanlar da bulunuyor. Toplumun genelini yansıtan bir örnekleme yapıyoruz."

3.7 milyon emekliye zam farkı müjdesi! Hesaplara ne zaman yatacak? 

Elinde 1 gram bile altını olan dikkat! Altında son durum! Gram, çeyrek, yarım ve tam altın ne kadar?

İstanbul'da satılık ve kiralık konut sayısı 5 yılda ne kadar düştü?