Kira

TÜİK'in kira hesabı ortalığı karıştırdı: Yüzde 75 ve yüzde 42 enflasyon kirayı nasıl etkiler?

TÜİK'in geçtiğimiz gün açıkladığı madde fiyatları gündemden düşmüyor. Burada en çok dikkat çeken kiranın 5 bin 845 TL belirtilmesi oldu. Ekonomist İris Cibre, konuyla ilgili bir karşılaştırma yaptı. İşte Cibre'nin o paylaşımı... 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon hesaplamaları gündemden düşmüyor. Ekonomim gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, 8 Temmuz tarihli yazısında TÜİK'in 2022'den bu yana tüketici fiyat endeksi (TÜFE) kapsamındaki madde fiyatlarını paylaşmadan maddeleri gruplandırarak fiyatlandırdığını, bunun da yanıltıcı sonuçlar oluşturduğunu dile getirdi. 

Aktaş, TÜİK'in 26 aylık fiyat değişimi verileriyle ekmek, et, süt, yoğurt, kira, uzman doktor muayenesi ve yurt ücreti gibi kalemlerdeki güncel fiyatların olması gerektiğinden çok düşük olduğuna ilişkin hesapları paylaştı. Bu hesaplarda, Haziran ayında uzman doktor muayene ücretinin 33 lira 69 kuruş, veteriner ücretinin 681 lira, yurt ücretinin 457 lira, kiranın ise 5 bin 845 lira olduğu görüldü. 

Ardından TÜİK Başkanı Çetinkaya, konuya ilişkin konuştu ve "Ortalama toplulaştırılmış fiyatlara bakıldığında yumurta için 2,57 lira gayet mantıklı bir rakam. Olay bir süre sonra teknik hesaplamalardan çıkıp algı yönetimine dönüyor" dedi ve Türkiye'deki rakamların diğer ülkelere kıyasla birbirine en yakın oranları yakaladığının altını çizdi. Çetinkaya, "Enflasyonun %75 olması ile %45 olması arasında bir fark yok. Psikolojik olabilir belki" şeklinde konuştu.

Ekonomist İris Cibre, resmi X sosyal medya hesabından https://x.com/iriscibre enflasyon rakamları ile ilgili bir paylaşım yaptı. 

İris Cibre, söz konusu paylaşımında "TÜİK Başkanımıza 75% ile 45% enflasyon arasındaki farkı anlatmak isterim

Mesela, ödediği kira 20.000 TL iken 29.000 TL olacağına, 35.000 TL olur. Gerçi Başkan kiraları 6.000 TL zannediyor da olabilir. Hesaplamak için ekstra 1-2 güne ihtiyacı da olabilir tabii

İki oran da yüksektir.
Fakat, dar gelirlinin, beyaz yakalının ay sonunu getirmek için verdiği mücadelede büyük farktır
" ifadelerine yer verdi. 

Peki vatandaşlar enflasyon ve kira bedeli ile ilgili neler söyledi? İşte o paylaşıma gelen yorumlar...

TÜİK’in rakamları inşaat sektörünü de vurdu! Bundan sonra ne olur?

Alman banka doların 35 TL olacağı tarihi açıkladı!

İstanbul'da 100 metrekarelik bir evin ortalama maliyeti 5 Milyon TL'ye dayandı!

İzmir'de kentsel dönüşüm müjdesi: 0,69 faizle, 180 ay vadeli kredi verilecek!