Toki

İlk Evim, İlk İş Yerim’de yeni takvim belli oldu! Haziran 2025'e kadar sosyal konutların tamamının ihalesi yapılacak!

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi olarak lanse edilen “İlk Evim, İlk İş Yerim”de yeni takvim belli oldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Haziran 2025’e kadar sosyal konutların tamamının ihalesini yapmayı hedefliyor. 

Ülkemizin tüm şehir ve ilçelerinde toplamda 5 senelik süreçte 500 bin sosyal konut, 50 bin iş yerinin yapımını ve 250 bin konut amaçlı arsayı içeren Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi İlk Evim, İlk İş Yerim’de yeni takvim belli oldu. 

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre ilk etapta hayata geçirilmesi planlanan 250 bin sosyal konutun bir kısmının ihaleleri yapılmıştı fakat 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen asrın felaketinden sonra deprem bölgesine ağırlık verilmesi nedeniyle inşa çalışmaları ötelenmişti. 

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2025 yılının 6’ncı ayına kadar adı "İlk Evim, İlk İş Yerim" projesi şeklinde belirlenmiş olan sosyal konutların tamamının ihalelerini yapmayı hedefliyor. İhalelerden sonra inşa süreci hızlı bir biçimde kaldığı yerden devam edecek. 

Söz konusu projeyle sosyal konut sayısı 2 milyona, oturan sayısı ise 10 milyonun üzerine çıkarılacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, yeni sosyal konut projeleri üzerinde de çalışıyor.

EMEKLİ VE GENÇLERE DAHA FAZLA PAY

Yeni Şafak’tan Merve Safa Akıntürk  imzalı habere göre ilk etap konutlardan 50 bin tanesi İstanbul'da, 18 bin tanesi Ankara'da, 12 bin 500 tanesi  İzmir'de, 10 bini bin tanesi Gaziantep'te, 8 bin 650 tanesi Bursa'da, 7 bin 500 tanesi Konya'da, 4 bin 500 tanesi Kayseri'de inşa edilecek. Diğer şehirlerde de nüfusa göre değişen sayılarda konut inşa edilecek. Söz konusu konut projesinde çeşitli kesimlere pozitif ayrımcılık yapılarak kontenjanlar belirlendi. Buna göre, şehit yakınları ve gazilere, ilk etabın yüzde 5'e denk gelen 12 bin 500 konutluk, engelli yurttaşlara yüzde 5'e karşılık gelen 12 bin 500 konutluk, emekli vatandaşlara da yüzde 20'ye denk düşen 50 bin konutluk kontenjanlar ayrıldı. Söz konusu projede ilk kez gençler için de özel bir kontenjan oluşturuldu. Projede yer alan konutların yüzde 20'sine denk gelen 50 bin adeti de gençlere tahsis edildi.

MALİYETİN YÜZDE 40'I DEVLETTEN


"İlk Evim, İlk İş Yerim" projesinde konutların fiyatı maliyetleri zerinden yüzde 40 indirim yapılarak belirlendi. 13 Eylül 2022 tarihinde açıklanan projede 2 artı 1 evlerin fiyatı 608 bin Türk Lirası şeklinde paylaşılmıştı. 3 oda 1 salon  konutların fiyatı ise 850 bin Türk Lirası şeklinde duyurulmuştu. Sosyal konutların fiyatına ilişkin güncel tutar henüz açıklanmadı. Yatay mimari esasıyla, depreme dayanaklı olarak inşa edilecek sosyal konut projeleri, zemin artı 4 ya da zemin artı 5 kat yüksekliğinde olacak. Projeler, mahalle kültürünü ve komşuluk ilişkilerini gözetecek, yeşili hakim kılacak bir anlayışla inşa edilecek.

Fahiş kira artışları sebebiyle yaşanan sorunlar Meclis'te: Kira artışlarına sınır, sosyal konut üretimi... 

İzmir kira artış oranında hem İstanbul'u hem Ankara'yı solladı! 

Alphan Manas: Kuleli Askeri Lisesi yakında otel olacakmış!