03 / 05 / 2024

İlk insansız fabrikada robotlar robot üretecek!

İlk insansız fabrikada robotlar robot üretecek!

Amazon’un desteklediği Agility Robotics adlı şirket, sadece insansı robotların çalışacağı dünyanın ilk fabrikasını 2024’te Amerika’da açıyor. İnsanın olmayacağı RoboFab adlı fabrikada robotları robotlar üretecek.



Agility Robotics adlı ABD’li start-up, Oregon eyaletinde sadece insansı robotların çalışacağı bir fabrika kuracaklarını açıkladı. 21 bin metrekarelik alan üzerine 2024’te açılacak olan fabrikada robotlar, robot üretimi yapacak.

Dunya.com’dan Emre Ergül’ün haberine göre ilk ürünün 2025’te banttan çıkacağını duyuran şirket, fabrikada yılda 10 bin robotun üretileceğini belirtti. Agility Robotics, ismini tüm dünyada bu yıl Digit adlı iki ayaklı robotu üretmesiyle duyurdu. “Fabrika işçisi” olarak tasarlanan robotun sosyal medyada yoğun şekilde ilgi görmesi üzerine Amazon şirketi, Agility Robotics’e 180 milyon dolarlık yatırımda bulundu.

Fabrikada Digit gibi robotların çalışacağı belirtildi. Digit, yolunda bir insan veya engel olduğunu algılayabiliyor ve onların etrafında dolaşarak insanlarla da sorunsuz bir şekilde çalışma imkanı buluyor. İki ayaklı robot, treylerin boşaltılması ve paketlerin taşınması arasında bir dizi işlem için tasarlandı.

İlk insansız fabrikada robotlar robot üretecek!

SERİ ÜRETİMİN BAŞLANGICI

Agility Robotics'in CEO'su Damion Shelton, fabrikanın açılışının, robotik tarihinde çok önemli bir anı işaret ettiğine ve ticari insansı robotların seri üretiminin başlangıcı olacağına dikkat çekerek, “İnsanların daha insan olmasını sağlama düşüncesiyle Digit'i günümüzün iş gücündeki yaralanmalar, tükenmişlik, yüksek personel değişimi ve doldurulamayan iş gücü boşlukları gibi zor problemleri çözmek adına geliştirdik. Toplumu daha iyi hale getirmek için yeni teknoloji geliştirirken en önemli dönüm noktası, bu teknolojiyi gerçek ve yaygın olarak üretebilmektir" ifadesini kullandı.

Şirketin COO’su Aindrea Campbell de, “Gelinen dönüm noktası, fabrikayı açabilmek, üretim hatlarını kurmak ve daha önce hiç yapılmamış bir şeyle kapasite ve ölçek büyütmeye başlamaktır” şeklinde konuştu.

İNSAN İŞÇİ ÇALIŞACAK MI?

Şirket, dünyanın ilk insansız fabrikasını açarak robot işçi çalıştıracak olsa da, uzun vadede, üretilen robotların dağıtımı ve satışı için insan personel alınabileceğini açıkladı.

Fabrika bağlantılı ofislere 500’e yakın insanı işe alabileceklerini belirten Campbell, “RoboFab'le sadece gelişmiş robotik sistemlerin geliştirilmesini ve konuşlandırılmasını hızlandırmakla kalmıyoruz, aynı zamanda inovasyon ve yüksek vasıflı iş fırsatları ortaya çıkarıyoruz” ifadesini kullandı.


 


Geri Dön