23 / 12 / 2024

İlk kez denizde seyreden elektrik santralı inşa edildi

İlk kez denizde seyreden elektrik santralı inşa edildi

Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde, dünyada ilk kez, kendi  makineleriyle denizde seyreden elektrik santralı inşa edildi



IRAK'ın Basra bölgesindeki elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla, Karadeniz Holding şirketlerinden Karkey tarafından Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde, dünyada ilk kez, kendi  makineleriyle denizde seyreden elektrik santralı inşa edildi. Kullanılan ileri teknoloji sayesinde çift yakıt ile üretim yapabilen santrallar, Fuel-oil'den doğalgaza bir günde dönüşüm yapacak durumda inşa ediliyor. Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan, "Karadeniz Powership Doğan Bey"  adlı gemiyi inşa edildiği Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde gezerek, Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Murat Karadeniz ve Enerji Grubunun Başkanı Nuri Doğan Karadeniz'den bilgi aldı. Hasan, Irak ve Türkiye arasında yapılan anlaşmaya göre, iki gemi inşaatının kararlaştırıldığını, her bir geminin 125 megavat kapasitede olacağını söyledi. Hasan, "Gemilerin  çok kısa sürede Irak'a gönderilmesini ve yıl başında ülkemizdeki elektrik taleplerine katkıda bulunmasını umut ediyoruz" dedi.
Hürriyet

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Tuzla'dan Irak'a yüzer santral 
 
Irak'ın Basra bölgesindeki elektrik ihtiyacının karşılanması amacıyla, Karadeniz Holding tarafından Tuzla'daki Sedef Tersanesi'nde, dünyada ilk kez, kendi makineleriyle denizde seyreden elektrik santrali inşa edildi.
 
Kullanılan ileri teknoloji sayesinde çift yakıt ile üretim yapabilen santraller, fuel-oil'den doğalgaza bir günde dönüşüm yapacak durumda inşa ediliyor. Irak Elektrik Bakanı Kerim Vahid Hasan, 'Karadeniz Powership Doğan Bey' adlı gemiyi inşa edildiği Tuzla'daki tersanede gezerek, Irak'a ihraç etmeyi sürdüren Karadeniz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Osman Murat Karadeniz'den bilgi aldı. Hasan, Irak ile Türkiye arasında yapılan anlaşmaya göre, iki gemi inşaatının kararlaştırıldığını, her bir geminin 125 megavat kapasitede olacağını söyledi. Gemilerin inşasında son aşamaya gelindiğini belirten Hasan, "Çok kısa sürede Irak'a gönderilmesini ve önümüzdeki yıl başında elektrik taleplerine katkıda bulunmasını umut ediyoruz." dedi. Osman Karadeniz ise dünyanın elektrik sıkıntısı çeken veya pahalı elektrikle boğuşan Afrika, Asya'nın belirli ülkeleri ve dost ülkeler için böyle bir proje hayal ettiklerini söyledi. Irak ile başlayan proje, Pakistan, Bangladeş ve Afrika ülkeleriyle devam ediyor. Şu anda, 800 megavat güçte 5 geminin bu projeye dahil olduğunu, 3 geminin Sedef Tersanesi'nde, 2'sinin ise Singapur'da inşa edildiğini belirten Karadeniz, Irak'a gönderecekleri gemilerin 250 milyon dolarlık maliyetinin olduğunu kaydetti.

Yapımına yaklaşık 7 ay önce başlanan Liberya bandıralı 'Doğan Bey' adlı powership, denize indirildikten sonra Basra'daki Um-Kasr Limanı'nda konuşlandırılacak. Limanı elektrik bakımından besleyecek olan gemide üretilen elektriğin geri kalanı Irak elektrik şebekesi ile Basra bölgesindeki halkın elektrik talebini karşılamak üzere verilecek. Ocak ayı sonunda Irak'a teslim edilmesi planlanan birinci gemi, 188 metre uzunluğunda ve 125 megavatt gücünde. Üzerinde trafo ve şalt sahası bulunan powership, limana elektrik teslim etmeye hazır vaziyette ulaşacak. Gemide görev yapacak personelin tamamı Türk olacak.
Zaman


Geri Dön