24 / 11 / 2024

İlk şehir hastanesinin temeli bugün atılıyor!

İlk şehir hastanesinin temeli bugün atılıyor!

Kamu-özel işbirliği modeliyle yapımı planlanan şehir hastaneleri projesi Yozgat'ta başlıyor. Toplam 275 milyon liralık özel sektör yatırımıyla yapılacak hastane, Yozgat'ın yanı sıra bölge halkına da hizmet verecek





Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında, kamu özel işbirliği modeliyle yapımı planlanan şehir hastanelerinin ilkinin temeli bugün Yozgat'ta atılacak.


AA muhabirinin Sağlık Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakanlık ve Kamu Özel Ortaklığı Modeli ile yapımı planlanan Yozgat Şehir Hastanesi 75 bin metrekare arsaya inşa edilecek. Yozgat'la çevre illerden gelen hastalara sağlık hizmet sunulacak hastane 275 milyon liralık özel sektör yatırımıyla tamamlanacak.


Teknik altyapısı ve fiziki özellikleri bakımından standartların yüksek tutulduğu hastanede 475 yatak bulunacak. Yatakların 200'ü tek kişilik, 100'ü çift kişilik, 8'i de tek kişilik VIP oda şeklinde olacak. 


 Endoskopi, radyoloji, nükleer tıp, ameliyathane, anjiyo, acil, diyaliz, fizik tedavi, sterilizasyon, ileri patoloji, Ketem ve kemoterapi birimleri, 132 poliklinik ve 15 adet ameliyathane bulunacak.


Hastanenin 24 ay içerisinde tamamlanması ve Ağustos 2015'te hizmete girmesi planlanıyor. Yozgat Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kamu Özel Ortaklığı Modeli ile Türkiye'de yapılacak ilk hastane olma özelliği taşıyor. 


-Hazineye borç kaydedilmeyecek


Sağlık sektöründe Kamu Özel Ortaklığı Modeli, sağlık tesisi faaliyete geçirilinceye kadar kamu adına herhangi bir maliyet üstlenilmemesi, ödenek yetersizliği nedeniyle kamuda ortalama 8-10 yılı bulan bina yapım süresinin kısaltılması ve kısıtlı kamu kaynakları üzerindeki yatırım yükünün kira bedeli ödeme düzeyinde uzun yıllara yayılması gibi avantajları dolayısıyla tercih ediliyor.


Kamu Özel Ortaklığı Modeli ile yapılacak sağlık tesislerinin yatırım bedeli, özel sektör tarafından karşılanacağı için yapılacak borçlanma, özel sektör borcu olacak ve hazineye borç kaydedilmeyecek.  


Bu modelde, sözleşme süresince bütün proje riski firma üzerinde olacak. Sürenin sonunda bütün tesisler (sağlık tesisleri - ticari alanlar) yenilenmiş halde bütünüyle kamuya bırakılacak ve hazineye artı bir değer oluşturacak. Uzun vadede proje maliyetleri normal usulden yapılan modellere göre devlete daha ucuza mal edilecek. Türkiye genelinde 50 bin yatak kapasiteli şehir hastaneleri yapmayı planlayan Sağlık Bakanlığının bugüne kadar 17 bin 665 yatak kapasitesine sahip 9 sağlık kampüsü ve hastanesi için yüklenicilerle sözleşmesi imzaladı.


Şehir hastaneleri projesiyle ile vatandaşların hastane algısının değişmesinin öngörüldüğü uygulama tamamlandığı, doğru ve nitelikli sağlık hizmetinin sunulması, her hastanenin bir üniversite hastanesi gibi araştırma geliştirme faaliyeti yürütmesi, teknoparkların oluşturulması, enerji verimliliği en üst düzeyde olan çevre dostu bir hastane yapılması, yeni hastanelerin tüm dijital ve teknolojik donanımlara sahip olması, hasta karşılamadan başlayarak tüm tedavi süreçlerindeki hizmetlerin beş yıldızlı otel konforunda sunulması, hasta odalarının tek ve çift kişilik odalar şeklinde yapılması, hastalara sunulacak bütün hizmetlerin en üst düzey ve kalitede olması öngörülüyor. 


AA


Geri Dön