Genel

İlk tapu masrafı ne kadar?

Tapu işlemleri ile ilk defa uğraşacak olan kişiler, ilk tapu masrafına dair bazı detayları bilmek istiyor. İşte o detaylar!Tapu müdürlüklerine gidecek olan vatandaşlar, ilk tapu masrafının ne kadar olduğunu araştırıyor

Tapu işlemleri tapu müdürlüklerinde yapılmaktadır. Tapu müdürlüklerine gidecek olan vatandaşlar, ilk tapu masrafının ne kadar olduğunu araştırıyor. İşte merak edilip araştırılan konuya dair detaylar!

TAPU DEVRİ NEDİR?

Tapu devrini kısaca tanımlarsak, mülk sahibinin değiştiğini kayıtlara geçirme işlemidir. Bu işleme verilen adda tapu devridir. Alıcı ve satıcı tapu devir işlemlerinde hazır bulunmalıdır bu şekilde de işlem tamamlanır ve ev satışı resmi olarak bitmiş olur.

TAPU MASRAFI NE KADAR 2022?

Tapu harcı ya da tapu masrafı, gayrimenkulün tapu dairesinde açık bir şekilde belirtilen bedelinin yüzde 4'ü olarak hesaplanıyor.  Bu bedele ek olarak 385 TL döner sermaye ücreti de ekleniyor ve bu masraflar temin ediliyor.

2022 TAPU HARCI DÖNER SERMAYE BEDELİ

Tapu işlemlerinde döner sermaye bedeli 2021 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 157 TL ve ek hizmet bedeli 21,50 TL olmak üzere toplam 178,50 TL'dir. Bu tutar taraflarca aksi bir durum olmadığı sürece genel usul olarak alıcı tarafından ödeniyor.

HİSSELİ TAPU TEK TAPUYA ÇEVRİLİR Mİ?

Hisseli tapu konusuna dair merak edilip araştırılan pek çok soru sorulmaktadır. Hisseli tapunun tek tapuya dönüştürülme konusu da sık sık vatandaşların karşısına çıkıyor. Yasal düzenlemelere göre birkaç yol vardır. Bu yollar şu şekilde sıralanabilir; taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir işlemi gerçekleşir. Bu şekilde yeni malik tek tapuya sahip olabiliyor.

Taşınmazın hisseli malikleri yani sahipleri, kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tapu sahibi olur.

HİSSELİ ARSA NEDİR?

Eğer bir arsanın tapuda görünen birden fazla, yani en az iki sahibi varsa o arsa hisseli arsa olarak tanımlanıyor. Bir arsanın birden çok maliki yani arsa sahibi bulunabilir.  Tapuda hissedar olarak görünen bu maliklerin ortak kararı ile arsanın tamamı tek bir kişiye satılabileceği gibi tek bir hissedar yalnızca kendi payını da bir başkasına satabilme hakkına sahiptir.

Hisseli tapunun riskleri nelerdir?

Hisseli tapu tek tapuya çevrilir mi?

Hisseli tapu tehlikeli mi? Hisseli tapu alırken nelere dikkat edilmelidir?