22 / 12 / 2024

İlyas Şeker: İstanbul depreminde Kocaeli yıkılır!

İlyas Şeker: İstanbul depreminde Kocaeli yıkılır!

‘Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’nda konuşan AKP milletvekili İlyas Şeker, “İstanbul depreminde Kocaeli'de bugün sağlam olarak görülen çok sayıda binanın yıkılacağını düşünüyorum” dedi



‘Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’nda konuşan AKP milletvekili İlyas Şeker, “İstanbul depreminde Kocaeli'de bugün sağlam olarak görülen çok sayıda binanın yıkılacağını düşünüyorum” dedi


  

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’nın III.Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı başladı. 8-10 Kasım tarihlerinde Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Meclis Salonu’nda yapılacak olan Çalıştay'ın ilk oturumuna katılım ise oldukça yoğun oldu. Çalıştaya; Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriya Özak, AKP Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü, KOTO Meclis Başkanı Akın Doğan, İnşaat Odası Başkanı Tolga Ok, Çevre Şehircilik Daire Başkanı Mehmet Ersan Aytaç, Kent Konseyi Başkanı Abdullah Köktürk ve çok sayıda davetli katıldı. Öte yandan daha önce iki kez ulusal ölçekte hayata geçirilen çalıştay bu yıl uluslararası boyutta olacak. Çalıştaya Amerika, Japonya, Almanya, Filipinler ve yurt içinden birçok akademisyen de katıldı.

 

DEPREM YAKIN BİR TEHDİTTİR

Çalıştay'ın açılış konuşmasını gerçekleştiren Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak, "Türkiye deprem kuşağında yer alan bir ülke. Deprem bizim için uzak bir ihtimal değil yakın bir tehdittir. Bunu en iyi bilen kentiz. Yapacağımız şey tedbir almaktır. 17 Ağustos depremi bizim için bir millet oldu. 45 saniyede binlerce konut yıkıldı. Türkiye'de o günden sonra hiçbir şey eskisi gibi olmadı. Bizim içinde eskisi gibi olmadı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak deprem bizim en öncelikli başlığımız oldu" dedi.



Özak, "TÜBİTAK-MAM işbirliğinde şehrimizde depremle ilgili tüm çalışmalarımızı yaptık. Kentimizin imar planları bu çalışmalar doğrultusunda yapıldı. Depreme karşı alınabilecek tüm tedbirleri alma gayretindeyiz. Türkiye büyük bir ülkedir. Her türlü saldırıya rağmen köklü çalışmalar yapıyoruz. Depreme karşı güvenli yapıların yapılması güçlü bir iradenin sonucudur. Kentimizde de kentsel dönüşüm devam ediyor. Geldiğimiz noktada Kocaeli yeni yüzüyle daha güvenli bir kenttir. Kocaeli'nin imar planı santim santim hesaplamıştır. Eksiklerimizi de bun çalıştaylarla görmek istiyoruz. Çalıştayın sonuçları hem Kocaeli hem de ülkemiz için faydalı olacaktır. Çalıştayın verimli olmasını diliyor katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum" sözlerini kullandı.

 

ACI DÖNEMLERDEN GEÇTİK

Özak'ın ardından konuşan Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü 1999 depreminin Kocaeli ve ülkemizde derin acılar bıraktığını ifade ederek, "17 Ağustos gecesinde bizde bulunduğumuz evin çok sağlam olduğunu düşünüyorduk. Yaklaşık 10 saniye içinde evin yıkılması ile depremin olduğu binada ailemden başka kurtulan olmadı. Acı dönemlerden geçtik. Depremle ilgili en önemli noktalar depremden korumak ve deprem sonrasında da kurtarma ekipleri kurmaktır. Her iki noktada ülkemiz gerçekten çok önemli çalışmalar yaptı" dedi.

 

DERS ALINMASI LAZIM

Hülagü konuşmasının devamında, "Aynı zamanda kentsel dönüşüm noktasında binaların yeninden yapılması da sevindirici. Ama bunların hepsinin ötesinde insanımızın ve toplumumuzun depreme olan algısını değiştirmek lazım. Kader yazgısına sığınmamak lazım. Bu değişimin de en önemli yolu da eğitimdir. Ders almanın yanında gelecek kuşaklarada geçmişte yapılan hatalar aktarılmalıdır. Üniversitemizde depremle ilgili çok sayıda çalışmalarımız var. Ben, bu çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

 

ÜLKE ADINA MİLAT OLDU

Hülagü'nün ardından konuşan Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, "Depremi 1999'a kadar bilmiyorduk. Öğretilmedi. Belki kitaplarda 3-5 satırla anlatıldı ama depremin etkisi anlatılmadı. 1999'dan önce Türkiye'de bir çok deprem yaşadık ama o depremlerden Türkiye çok fazla etkilemedi. 1999 depremi tüm Türkiye'yi etkiledi. Maalesef geçmişteki plansız yapılaşma 1999'da bizlere depremi çok acı bir şekilde öğretti. Kocaeli'ndeki deprem Kocaeli ile sınırlı kalmadı. 17 bin insanımız hayatını kaybetti. Türkiye'nin her noktasına buradan cenazeler gitti. Kocaeli depremi bu anlamda Türkiye açısından bir milat oldu" şeklinde konuştu.

 

ÇOK SAYIDA PROBLEMLİ BİNA VAR

Şeker, "Geçmiş dönemlerdeki hataların yapılmaması için bu tip çalışmaların yapılması beni sevindiriyor. 1999'daki Kocaeli ile bugün ki Kocaeli arasında dağlar kadar fark var. Bu tür doğal afetlerde mümkün olduğu kadar can kaybını azaltmamız lazım. Onun için devletimiz dedi ki "artık bir vatandaşın bile burnunun kanamasını istemiyorum." İşte kentsel dönüşüm bu mantıkla ortaya atılan bir projedir. Türkiye'de yaklaşık 22 milyon konut var. Bunların 15 milyonu 2000'lerin öncesinde yapılmış. Ciddi sıkıntılı, problemli binalar. Bunların en kısa zamanda yenilenmesi lazım. Aksi halde beklenen İstanbul depreminde Kocaeli'de bugün sağlam olarak görülen çok sayıda binanın yıkılacağını düşünüyorum" dedi.

 

KAYIPLARIN YAŞANMASINI İSTEMİYORUZ

Şeker'in ardından konuşmasına başlayan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, "Kocaeli Büyükşehir Belediye'miz tarafından düzenlenen bu çalıştayda olmaktan dolayı çok mutluyum. Şüphesiz böylesi bir buluşmanın hem yaşanmışlıkları değerlendirmek ama daha önemlisi bundan sonraki perspektifte yapacağımız çalışmalara çok önemli katkısı olacağını düşünüyorum. Deprem bir yeryüzü gerçeğidir. Depremi önlemek mümkün değildir. Ama önceden tedbir almak bizlerin elinde. Bu açıdan geçmişten bugüne yaşanmış ve ne yazık ki verilmiş kayıpların bir daha yaşanmaması temel amacımız olmalı" diye konuştu.

 

EĞİTİM VERMEK ŞART

Güzeloğlu devamında, "Bunu sağlamak için bilimin yol göstericiliğinde bir anlayış ile çalışılması gerekmektedir. Kocaeli olarak bizler bu sorumluluğu en iyi bilenlerdeniz. Şüphesiz 1999'da yaşanılanlardan sonra Kocaeli Türkiye ve dünyaya karşı çok daha farklı bir çizgide kentleşme yoluna girdi. Beklenen ve muhtemel olan, olacağı da kesin olan depreme karşı neler yapabiliriz soruna cevap üretmek için buradayız. Bu anlamda depremi doğru anlama perspektifimizi geliştirmeliyiz. Depreme karşı alınması gereken tedbirleri bir yaşam koşulu olarak geleceklerimize aktarmalıyız" dedi.

 

ÇALIŞTAY FARK YARATMALI

Güzeloğlu, "Bu yüzden Kocaeli'mizde tüm okul çağında olan çocuklarımıza depremi anlatmalı ve depreme karşı alınacak olan önlemler hakkında eğitimler veriliyor. Bunun bir adım sonrası bireysel bilinçten kurumsal bilince ulaşmaktır. Ancak bütün bu boyutları gerçekleştirirsek depreme karşı hazır olduğumuzu söyleyebiliz. Düne göre çok daha iyi bir noktadayız. Ama daha iyisini yapmak lazım. Ben, bu çalıştayın kent halkımıza deprem konusunda farkındalık yaratmasını diliyor, bu çalışmanın yol gösterici olacağını inanıyorum" ifadelerini kullandı.

 

TEKNOLOJİK GELİŞMELER ELE ALINACAK

Ülkemizde ve ilimizde deprem tehlikesine farkındalık yaratılmaya çalışılan çalıştayda konularında uzman kişiler tarafından yeni teknolojik gelişmeler ve dünyada yapılan çalışmalar anlatılacak. İlimize uyarlanmış çalışmaların inceleneceği etkinlikte yakın zamanda ülkemizde Fransız bilim adamı Le Pischon tarafından gündeme getirilen İstanbul depreminin yakın zaman içerisinde olabileceğine yönelik iddialar ve Kocaeli’ne etkileri de deprem uzmanları tarafından tartışılacak.

 

YABANCI AKADEMİSYENLER GELECEK

Uluslararası Deprem Gerçeği ve Kentleşme Çalıştayı’nda uluslararası ölçekte yapılan çalışmalar, sanayi şehri olan ilimizde afetlerin neden olabildiği endüstriyel kazalara karşı alınan önlemlere değinebilmek amacıyla Ford ve TÜPRAŞ fabrikalarının uzman yetkilileri de yer alacak. Her yıl paydaşları daha da arttırarak yapılacak uluslararası çalıştayda Amerika, Japonya, Almanya, Filipinler’den gelen akademisyenler tecrübelerini aktaracak.


Kocaeli Bizim Yaka


Geri Dön