29 / 04 / 2024

İmar barışı 2019'da var mı?

İmar barışı 2019'da var mı?

İmar barışında kaçak yapılar kayıt altına alınıyor. Başvuruların e-devlet üzerinden yapıldığı imar barışında son başvuru tarihi uzatıldı. Peki, imar barışı 2019'da var mı? 2019'da da başvuru yapılabilecek mi?



Başvuruların 8 Haziran'da başladığı imar barışında, mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. İmar barışına başvurular e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Başvurunun onaylanması ve bedelin ödenmesi halinde yapı adına yapı kayıt belgesi alınabiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi alan binalarda su, elektrik ve doğalgaz bağlatabiliyor. İmar Kanunu kapsamında alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal ediliyor.

Kullanım maksadı değişiklikleri de dahil olmak üzere tapuda cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis ediliyor. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın veriliyor.

Yapı Kayıt Belgesi alan binalar için yıkılma endişesi son buluyor. Ancak depremsellik açısından yapılarda alınması gereken her türlü tedbiri malikleri alıyor.

İmar barışı son günü..

13 milyon kaçak yapı için başvuru yapılması beklenen imar barışında başvuru 8 milyona ulaştı. Vatandaşlar imar barışında son başvuru tarihinin uzatılmasını talep etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un 27 Ekim 2018 tarihinde yaptığı açıklamaya göre, imar barışı başvurularının uzatılmasına yönelik taleplere kayıtsız kalınmıyor.

31 Ekim 2018 tarihinde sona erecek imar barışı başvuru süresi 31 Aralık 2018 tarihine uzatılıyor. Buna göre, mevzuata aykırı yapı sahipleri imar barışı başvurularını verilen 2 aylık ek sürede yapabilecek. Peki, imar barışı 2019'da var mı? 2019'da imar barışına başvuru yapılabilecek mi?

İmar barışı 2019'da var mı?

Mevcut açıklamaya göre imar barışı başvurularının 31 Aralık 2018 tarihinde sona ermesi nedeni ile 1 Ocak 2019 tarihi itibari ile başvuru alınmayacak. Ancak bu tarihte de vatandaşların yoğun talebinin devam etmesi ve tüm aykırı yapılar için müracaat yapılmamış olması halinde, talepler Bakanlık tarafından değerlendirilebilir.


Adım adım imar barışı başvuru süreci!

Yapı kayıt belgesi başvurusuna 10 örnek!

İmar barışı 31 Aralık'a kadar uzatılıyor! Dikkat!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön