23 / 11 / 2024
fuzul

İmar barışı başvuruları için son 7 gün!

İmar barışı başvuruları için son 7 gün!

Türkiye'de 13 milyon kaçak ve iskansız yapıyı kapsayan imar barışı başvuruları için son günlere girildi. İmar barışı uygulamasından yararlanmak isteyenlerin son 7 günde başvuruda bulunmaları gerekiyor.




31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen imara uygun olamayan kaçak yapıları kapsayan imar barışı uygulamasında son günlere girildi. Milyonlarca vatandaşı ilgilen uygulamada başvurular 7 gün sonra sona eriyor. 

13 milyon kaçak yapının dönüştürülmesi için hayata geçirilen uygulamada yapı kayıt bedelinin ise 30 Hazirana kadar yatırılması gerekiyor. 

8 Haziran 2018 tarihinde başlayan imar barışı uygulaması yoğun ilgi üzerine 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre uygulama kapsamında uyeniden bi uzatma olmayacak. 

İmar barışı uygulamasına toplam 9.8 milyon başvuru geldi. Af kapsamında devlet kasasına giren toplam gelir 18 milyar 418 milyon 733 bin lira oldu. En çok başvuru yapılan il 1.7 milyon ile İstanbul olarak açıklandı. İstanbul'u 795.934 ile İzmir,  452.295 başvuru ile  Ankara izledi.

Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi gereken bedel nasıl hesaplanır? 

İmar barışı kapsamında verilecek Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi gereken bedel, yapının yer aldığı  arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında hesaplanıyor.

İmar Barışı için hangi belgeler gerekli?

Yapı veya arsanın ada ve parsel bilgileri, daire sayısı, metrekaresi, yüzölçümü ile maliklerin kimlik bilgileri gerekiyor. Cep telefonu numarası, e-posta adresi, yapının adresi, tapusu, varsa ada ve parsel bilgileri, inşaat alanı, konut ve işyerleri alanları, konut ve işyeri sayısı, emlak vergi birim değeri, yapı sınıfı, imar mevzuatına aykırılığın türü, yapıyı gösteren fotoğraf isteniyor.

İmar barışı başvuru bedelleri nasıl belirleniyor?

Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl hesaplanıyor?


Geri Dön