28 / 04 / 2024

İmar barışı gecekonduları kapsıyor mu?

İmar barışı gecekonduları kapsıyor mu?

İmara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılıyor. Peki, imar barışı gecekonduları kapsıyor mu?



İmar barışı ile imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırılıyor.

31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamında oluyor. 

İmar barışında başvurular, e-devlet üzerinden 31 Ekim 2018 tarihine kadar alınabiliyor. 

Hazine arazileri üzerinde yer alan yapılar için de imar barışına başvurularak yapı kayıt belgesi alınabiliyor.

Sadece Boğazici Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımadanın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan’da belirlenen yerler bu kapsamın dışında oluyor. 

Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemiyor. Peki, imar barışı gecekonduları kapsıyor mu?

İmar barışı gecekonduları kapsıyor mu?

İmar barışı gecekonduları da kapsıyor. Gecekondu sahipleri, üzerinde bulundukları hazine arazisini, öncelikli olarak satın alma hakkına sahip oluyor.

İmar barışı hesaplama nasıl yapılır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön