20 / 12 / 2024

İmar barışı ile dubleks daireler bölünebilir mi?

İmar barışı ile dubleks daireler bölünebilir mi?

İmar barışı uygulamasında en çok merak edilen hususların başında dubleks daireler geliyor. Peki, imar barışı ile dubleks daireler bölünebilir mi?



İmar barışı uygulamasında en çok merak edilen hususların başında dubleks daireler geliyor. Dubleks daireye hisseli olarak sahip olan kimseler, bu daireleri imar barışı kapsamında bölüp bölemeyeceğini merak ediyor.

İmar barışı yasası kapsamında mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. Ruhsatsız veya ruhsatına aykırı olarak inşa edilmiş yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Diğer kat maliklerinin de muvafakatının alınması halinde yapıya kat mülkiyeti tesis edilebiliyor. Böylelikle kaçak olan yapılara tapu alınabiliyor. Ancak yapı kayıt belgesi imar hakkı vermiyor. Yapının yıkılması halinde mevcut imar koşulları geçerli oluyor.

Dubleks daireler de imar barışı kapsamında bölünemiyor. Eğer, bu yapı ruhsatlıysa ve ruhsatına uygun olarak dubleks halinde inşa edilmişse aykırılık da söz konusu olmadığı için imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınamıyor.

Buna karşılık mevzuata aykırılığın olduğu yapılarda aykırılık için imar barışına müracaat edilebiliyor. Dubleks daireye tapu alınabilmesi için kat maliklerinin yüzde 100'ünün oluru ile kat mülkiyeti tesis edilebiliyor. Ancak yine dubleks dairenin tapusunun 2'ye bölünmesi imar barışı kapsamında değerlendirilmiyor.

Hisseli dubleks daire sahiplerinin kendi özel durumları ile ilgili olarak Bakanlığa müracaat etmeleri faydalı oluyor. Zira, Bakanlık tapu sorunları ile ilgili düzenleme çalışmaları içerisinde olup pratikten genele bir çalışma sergiliyor.

İmar barışına e-devlet üzerinden 31 Ekim 2018 tarihine kadar müracaat edilebiliyor. İmar barışı ödemeleri ise 31 Aralık 2018 tarihine kadar yapılabiliyor.


İmar barışı uygulamasında merak edilen 17 soru!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön