İmar barışına başvurular 3 gün sonra sona eriyor!
Türkiye genelindeki 13 milyon konutun imar ve iskân sorununu çözecek olan imar barışına başvurular 3 gün sonra sona eriyor...
Türkiye'de bulunan 13 milyon konutun imar ve iskân sorununu çözecek olan imar barışı uygulamasında başvuru dönemi 3 gün sonra sona eriyor.
31 Aralık 2017 tarihinden önce inşa edilen imara uygun olamayan kaçak yapıları kapsayan imar barışı uygulamasında son günlere girildi. Milyonlarca vatandaşı ilgilen uygulamadan yararlanmak isteyen vatandaşların acele etmesi gerekiyor.
8 Haziran 2018 tarihinde başlayan imar barışı uygulaması yoğun ilgi üzerine 15 Haziran 2019 tarihine kadar uzatılmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre uygulama kapsamında tarih yeniden uzatılmayacak.
İmar barışı uygulamasına bu güne kadar 10 milyon başvuru geldi. Başvurular kapsamında devletin kasasına 1 yılda tam 19 milyar lira girdi. Uygulamadan elde edilecek 19 milyar liralık gelir, genel bütçeye aktarılarak şehirlerin yeniden imarını düzenlemek için kullanılacak.
İmar barışına başvurular 15 Haziran'a kadar E-devlet üzerinden gece 24:00'e kadar alınacak. Başvuru kapsamında Yapı Kayıt Belgesi bedeli 30 Haziran 2019'a kadar ödenebilecek.
Başvurular için gereken belgeler
1- E-devlet şifresi
2- Geçerli bir cep telefonu numarası ve e-posta adresi
3- Beyan edilecek yapının adresi
4- Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
5- Toplam inşaat alanı, konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (metrekare)
6- Konut ve ticari birim sayısı
7- Emlak vergisi birim değeri
8- Yapının bulunduğu arsanın alanı. Varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (Metrekare)
9- Yapı sınıfı
10- İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
11- Yapıyı ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf
Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi gereken bedel nasıl hesaplanır?
Uygulama kapsamında Yapı Kayıt Belgesi için ödenmesi gereken bedel, yapının yer aldığı arsanın 29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında hesaplanıyor.