28 / 04 / 2024

İmar barışına giren araziler!

İmar barışına giren araziler!

Bazı araziler üzerindeki yapılar imar barışı uygulamasından muaf tutuluyor. Peki, imar barışına giren ve girmeyen araziler hangileridir?



İmar barışı uygulaması ile ihtilaflı yapıların imar sorunu çözülüyor. İmar barışına başvuran kaçak yapı sahipleri iskana kavuşmuş oluyor. Yapıları yasallık kazanan malikler abonelik alabileceği gibi, yıkım ve para cezalarından da kurtulmuş oluyor.

İmar barışına, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar adına müracaat edilebiliyor. Ancak bazı araziler üzerindeki yapılar imar barışı uygulamasından muaf tutuluyor. Peki, imar barışına giren araziler nelerdir?

İmar barışına giren araziler

Kanunda istisna tutulan alanlar dışındaki tüm arazilerdeki yapılar için imar barışına müracaat edilebiliyor. Arazinin hisseli olması durumunda da yine imar barışına müracaat edilebiliyor.

İmar barışına girmeyen araziler

a) 18/11/1983 tarihli ve 2960 sayılı Boğaziçi Kanununda tanımlanan Boğaziçi sahil şeridi ve öngörünüm bölgesi içinde, 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanda,

b) İstanbul tarihi yarımada içinde 3194 sayılı Kanunun geçici 16 ncı maddesi uyarınca adı geçen Kanuna eklenmiş olan kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanlarda,

c) 19/5/2014 tarihli ve 6546 sayılı Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Kurulması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde belirlenmiş Tarihi Alanda,

ç) Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde,

d) Kesinleşmiş planlar neticesinde sosyal donatı alanı olarak belirlenmiş ve Maliye Bakanlığınca aynı amaçla değerlendirilmek üzere ilgili kurumlara tahsis edilmiş Hazineye ait taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar hakkında Yapı Kayıt Belgesi düzenlenemiyor.


İmar barışı randevusu nasıl alınır?

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön