25 / 12 / 2024

İmar barışına sanayiciden itiraz var!

İmar barışına sanayiciden itiraz var!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kamuoyunda 'İmar Barışı' olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenleme konut odaklı olunca sanayiciden tepki geldi. 



Dünya Gazetesi yazarlraından Ömer Faruk Çiftçi bugünkü köşesinde ''İmar barışına sanayiciden itiraz var'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, Ömer Faruk Çiftçi'nin yazısı... 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, kamuoyunda 'İmar Barışı' olarak bilinen ve 13 milyon konutun imar ve iskan sorununu çözmesi hedeflenen Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin düzenleme konut odaklı çıkınca sanayiciden tepki geldi. Organize Sanayi Bölgelerinde sanayici ile bölge yönetimlerini sık sık karşı karşıya getiren ve çözüm bekleyen önemli bir konudur kaçak yapılar. Sanayi bölgelerinde çok sayıda işletme kaçak yapılar nedeniyle ruhsat alamıyor ve geçici ruhsatlarla üretimlerini sürdürüyor. İmar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyeden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanıyor. Buna göre tarımsal amaçlı basit binalar için metrekareye 200 lira, 1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için metrekareye 600 lira, 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için metrekareye bin lira, 8 ve daha yüksek katlı binalar için metrekareye bin 600 lira, lüks binalar, villa, alışveriş kompleksi, hastane gibi yapılar için de metrekare başına 2 bin lira, güneş enerjisi santrallerinde (GES) ise megavat başına 100 bin lira esas alınarak hesap yapılıyor. Sanayici açısından konunun kilitlendiği nokta da burası. Çünkü sanayi bölgelerinde metrekareler yüksek ve büyüme alanı bulamayan pek çok tesisin zaman içinde ihtiyaç doğrultusunda kapatılmış çeşitli metrekarelerde kaçak alanları bulunuyor. Bizlere ulaşarak sorunu gündeme getiren sanayicilerin iddiasına göre tebliğ hazırlanırken konutlar esas alındığı için büyük sanayi parselleri düşünülmemiş. Ya da hükümet sanayi bölgelerinden daha fazla gelir bekliyor! İmar barışına göre hesaplama konutta sadece kaçak bölüm üzerinden, sanayide ise parselin tamamının emlak değeri üzerinden yapılıyor. Ortaya çıkan yüksek bedeller de sanayicilerin imar barışı için başvurmalarının önünde engel oluşturuyor. Sanayicilere göre bedeller hesaplanırken arsada ihlal edilen kısmın izdüşüm metrekaresinin baz alınması gerekiyor. Sanayiciler ayrıca tebliğde bu yönde yapılacak düzenlemeyle müracaatların başlayacağını, kamu bütçesine önemli bir kaynak sağlanacağını, işletme ruhsatı alamayarak kaçak çalışmak durumunda kalan sanayicinin imar barışının ardından işletme ruhsatı almasının da önünün açılacağını ifade ediyor.

Edindiğimiz bilgilere göre sanayiciler konuyu OSB yönetimlerine aktardılar. OSB yönetimleri de üst kuruluşları OSBÜK’e. Sorunun çözümü için OSBÜK nezdinde girişimlere başlandı. Tebliğin yeniden değerlendirilmesi için talepler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve Sanayi Bakanlığı’na iletildi. OSBÜK hesaplama yönteminin konutlarda olduğu gibi bütün değil kaçak alan üzerinden yapılmasını talep ediyor.


Geri Dön