01 / 05 / 2024

İmar barışında ek süre olur mu? 

İmar barışında ek süre olur mu? 

31 Aralık’ta başvuruları sona erecek imar barışı uygulamasında kamuoyunun süre uzatımı ve taksitlendirme beklentisi sürüyor. Vatandaşlar, bakanlıktan yeni bir adım bekliyor.



31 Aralık’ta başvuru ve ödeme süresi sona erecek imar barışı için kamuoyunun süre uzatımı beklentisi devam ediyor. Olay Gazetesi yazarı İhsan Aydın, bugünkü yazısında kamuoyunun taleplerini anlattı:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Türkiye’deki ruhsatsız ve ruhsat hilaflı yapıları kayıt altına almak amacıyla başlattığı imar barışı uygulamasında artık son düzlüğe giriliyor.Yeni bir ek süre uzatımı olmazsa, başvuru ve ödemeler için son bir hafta kaldı.

31 Aralık’ta başvuru ve ödeme süresi sona erecek imar barışı için kamuoyunun beklentisi de sürenin yerel seçim sonuna, yani nisan başına kadar uzatılması. Beklenti sadece bununla da sınırlı değil.

Vatandaşlar bakanlıktan yeni bir adım bekliyor

Ödemelerde yurttaşlar taksitlendirme de istiyor. Yüklü ödemelerin taksitlendirilmesini talep eden vatandaşlar, bu konuda bakanlıktan yeni bir adım bekliyor.

3194 Sayılı İmar Kanunu’na geçici bir madde eklenerek yürürlüğe sokulan imar barışı uygulamasının çıktığı tarihte, bakanlığa süreyi en fazla bir yıl uzatma yetkisi verilmişti.

Başvurular Haziran ayına kadar uzar mı?

En son ekim ayında bitmesi gereken başvuru ve ödemeler için 31 Aralık’a kadar ilk uzatma yapılmıştı. Ülke genelinde 10 milyonu aştığı tahmin edilen başvurularda hedefe ulaşılması ve hükümetin beklediği gelirin elde edilmesi için sürenin Haziran ayına kadar daha uzatılma opsiyonu da var. Bakanlık bu uzatmayı yapar mı?

Eğer yeni bir uzatma olursa, kanımızca düzenlemenin çıktığı geçtiğimiz yılki haziran ayında açıklanan hedeflere çok yaklaşılabilir. Ülke genelinde 13 milyonun üzerindeki bir kaçak ve ruhsat hilaflı yapıdan bahsediliyor.

Yeni süre uzatımı kaçınılmaz

Başvuruların 10 milyonu bulduğu düşünüldüğünde, yeni bir süre uzatımı da kaçınılmaz. Kalan diğer yapı sahiplerinin de aftan yararlanabilmeleri için hükümetin ve bakanlığın talepleri dikkate alacağını düşünüyoruz. Yerel seçim öncesi yapılacak yeni uzatma hem vatandaşı rahatlatabilir hem de hedeflenen başvuru ve gelir rakamlarına yaklaştırır.

Her yıl 300 bin konut dönüşecek

Peki ya sonrası? Yapı Kayıt Belgesi alan yurttaşlarımız için hükümet ne gibi bir adım atacak? Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un önceki gün yaptığı açıklamaya göre, her yıl 300 bin dolayında çürük konutun dönüşümü hedefleniyor. Acaba, belge sahiplerine dönüşümde ilave yeni bir avantaj tanınacak mı? Bir hatırlatma daha yapalım. Bursa’daki başvuruların da 500 bine yaklaştığı belirtiliyor. 

İmar barışı başvurularında süre uzayacak mı?

Yılda 300 bin konut dönüşecek!


Geri Dön