28 / 04 / 2024

İmar barışında fazla kat beyan edildiyse ne olacak?

İmar barışında fazla kat beyan edildiyse ne olacak?

İmar barışına e-devlet üzerinden müracaat edenler yanlışlıkla fazla kat beyan edebiliyor. Peki, imar barışında fazla kat beyan edildiyse ne olacak?



İmar barışına e-devlet üzerinden müracaat edilebiliyor. İmar barışı müracaatı onaylanan vatandaşlar yapı kayıt belgesi bedelini kendilerine SMS olarak gelen hesap numarasına ödeyebiliyor.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli, yapının bulunduğu arsanın Emlak Vergisi Kanununa göre belirlenen emlak vergi değeri ile yapının yaklaşık maliyet bedelinin toplamı üzerinden, konutlarda yüzde üç, ticari kullanımlarda yüzde beş oranında alınıyor.

Yapı Kayıt Belgesi bedeli belirlenirken; Yapının bulunduğu arsanın emlak vergi değeri, ilgili belediyesinden temin edilen arsa ve arazi asgari metrekare birim değerleri esas alınmak suretiyle hesap yapılıyor.

1-2 katlı binalar ve basit sanayi yapıları için 600 TL/metrekare; 3-7 katlı binalar ve entegre sanayi yapıları için 1000 TL/metrekare; 8 ve daha yüksek katlı binalar için 1600 TL/metrekare ödeme yapılıyor.

Başvuru esnasında kat bilgisini yanlış hesaplayan ve bu şekilde beyan edenler gereğinden fazla bedel ödemiş olabiliyor. Peki, imar barışında fazla kat beyan edildiyse ne olacak?

İmar barışında fazla paranın iadesi 

İöar barışında fazla ödeme yapanları ilgilendiren düzenleme dün yürürlüğe girdi.  Yapı Kayıt Belgesi bedeli fazla ödenmiş ise, fazla ödenen kısmın iadesi için Müdürlüğe başvurulabilecek. 

Müdürlükçe yapı mahallinde inceleme yapılarak Bakanlık resmi internet sitesinden yayımlanan düzeltme formu iki nüsha olarak doldurulmak suretiyle müracaat sahibine iade edilecek tutar belirlenecek. 

Düzeltme formunun bir nüshası müracaat sahibinin talep dilekçesi ile birlikte resmi yazı ekinde iade işlemi yapılmak üzere il defterdarlık muhasebe müdürlüğüne gönderilecek. 

İade işleminden sonra yeni Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmeyecek. Düzeltme formunun onaylı ikinci nüshası, fazla ödenen bedele göre verilen Yapı Kayıt Belgesinin ayrılmaz parçası kabul edilecek ve Yapı Kayıt Belgesi bu form ile birlikte hüküm ifade edecek.


İmar barışında yeni neler var?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön