28 / 04 / 2024

İmar barışından faydalanan binalara Google Earth denetimi! Yeterli olmadı!

İmar barışından faydalanan binalara Google Earth denetimi! Yeterli olmadı!

Sayıştay raporunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerinin imar barışından faydalanan binaları uydu görüntülerinden, ortofoto ya da Google Earth gibi programlardan incelediği kaydedildi. Uydu görüntüleri ise binanın kat sayısı ya da iç mekanlarındaki değişiklikleri yansıtmadı ve denetimle



İmar Barışı,  İzmir  depremi sonrası tekrar tartışılmaya başlandı. Sayıştay raporunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerinin binaları uydu görüntülerinden, ortofoto ya da Google Earth gibi programlardan incelediği kaydedildi. Uydu görüntüleri ise binanın kat sayısı ya da iç mekanlarındaki değişiklikleri yansıtmadı ve denetimler yeterli olmadı.

10 milyon 79 bin vatandaşın faydalandığı İmar Barışı ile, 2018'den önce yapılmış ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılar af kapsamına alındı. Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre; Sayıştay, yasadan faydalanan binalarda yeterince denetim yapılmadığını tespit etti. 

Sayıştay raporunda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerinin binaları uydu görüntülerinden, ortofoto ya da Google Earth gibi programlardan incelediği kaydedildi. Uydu görüntüleri ise binanın kat sayısı ya da iç mekanlarındaki değişiklikleri yansıtmadı ve denetimler yeterli olmadı. İmar Barışı sürecinde bazı binalar için Yapı Kayıt Belgesi başvuruları, denetimler sonucu iptal edildi.

Bu konuda bakanlık aleyhine birçok dava açıldı. Mahkeme Yapı Kayıt Belgesi iptal edilen başvurucuları haklı gördü ve “Uydu görüntüleri binanın kat sayısına ya da iç mekanlardaki değişikliklere ilişkin bilgileri vermez” ifadelerini kullandı.

Sayıştay da “İdareye karşı açılan davaların, İl Müdürlükleri tarafından tespit yapılması hususunda yaşanan zorluklar ve belirsizlikler nedeniyle kaybedildiği ve İl Müdürlüklerinin bütçesinden mahkeme ve yargılama giderleri ödendiği görülmüştür” açıklaamsında bulundu.

Kırsalda görüntü doğru sonuç vermez

Sayıştay, kırsal yerleşimlerde Google Earth gibi uygulamaların doğru sonuç vermediğine dikkat çekti ve şu değerlendirmeyi yaptı: 

“Kırsalda uydunun 3-4 yıl arayla görüntü alması binanın ne zaman yapıldığının tespitini mümkün kılmıyor.”

İzmir’de 2018'de 811 bin 453 kaçak yapı imar barışına başvurdu!


Geri Dön