İmar barışından hangi yapılar faydalanacak?
İmar barışında bazı alanlar imar barışı kapsamı dışında tutuluyor. Peki, imar barışından hangi yapılar faydalanacak? İmar barışından hangi yapılar faydalanamayacak?
İmar barışı ile vatandaşların devletle ihtilaflı durumunu ortadan kaldırmak, imara aykırı, ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı olan yapıların kayıt altına alınması yoluyla bu yapılara yasallık kazandırmak amaçlanıyor.
8 Haziran 2018 tarihinde başvuruların alınmaya başladığı imar barışında başvurular, 31 Ekim 2018 tarihine kadar alınabiliyor.
İmara aykırı yapıların sahipleri, e-devlet ya da Bakanlığın yetkilendirdiği kuruluşlara müracaat ederek yapı kayıt belgesi alabiliyor. Ancak yasada bazı alanlar imar barışı kapsamı dışında tutuluyor.
Peki, imar barışından hangi yapılar faydalanacak? İmar barışından hangi yapılar faydalanamayacak?
31 Aralık 2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamında oluyor.
Sadece Boğazici Sahil Şeridi ve öngörünüm bölgesi ile İstanbul Tarihi Yarımadanın Sultanahmet ve Süleymaniye çevresi ve Gelibolu Tarihi Alan’da belirlenen yerler bu kapsamın dışında oluyor.
Ayrıca başkasına ait taşınmazlar üzerinde yapılan yapılar ile hazineye ait olup sosyal donatı için tahsisli arazi üzerindeki yapılara yapı kayıt belgesi düzenlenemiyor.
İmar barışına girmeyen yerler!
İmar barışında aykırılık nasıl tarif edilecek?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com