27 / 04 / 2024

İmar barışında aykırılık nasıl tarif edilecek?

İmar barışında aykırılık nasıl tarif edilecek?

İmar barışına başvuru esnasında imara aykırılığın tarif edilmesi isteniyor. Peki, imar barışında aykırılık nasıl tarif edilecek?



İmar mevzuatına aykırı yapılara, imar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Bu belge ile yapıya abonelikler bağlanabildiği gibi, yıkım ve para cezalarından da vazgeçiliyor. Ayrıca kat mülkiyeti de tesis edilebiliyor.

İmar barışına başvurulurken, imara aykırılığın tarif edilmesi isteniyor. Peki, imar barışında aykırılık nasıl tarif edilecek?

Ruhsatsız yapılan yapılar, ruhsatlı olup ruhsata aykırı imalatlar, ruhsata uygun olup iskan alamamış yapılar, iskanlı fakat daha sonradan değişiklik ve ilaveler yapılmış yapılar vb. yapıları kapsıyor.

Yapının tamamını ilgilendiren aykırılıklar: 

1- Yapının tamamının ruhsatsız biçimde yapılması,
2- Yapı kullanma izin belgesi alınmamış olması, 
3- Bina oturum ölçülerinde büyüme, 
4- Bina dış cephesinde projesine aykırı değişiklikler, 
5- Sığınak veya otoparkın yapılmaması / farklı amaçlarla kullanılması, 
6- Bina girişinin farklı yerden yapılması, 
7- Asansörün projesine uygun biçimde yapılmaması, 
8- Ortak kullanım alanlarının bağımsız bölümlere dahil edilmesi gibi aykırılıklar, yapının tamamı için Yapı Kayıt Belgesi alınması gereken durumlar olarak sıralanıyor.

Başvurular bir yapının tamamı için yapılabileceği gibi, yapıda yer alan tek bir bağımsız bölüm için de yapılabileceğinden; öncelikle bu iki durumdan hangisi için başvuru yapılacağını belirlenmesi gerekiyor. 

Yapının ruhsatı ve/veya yapı kullanma izni belgesi olup olmadığı; varsa bir bağımsız bölümde yada yapının ruhsatı ve eki projesine aykırı biçimde yapılan imalatlar; yapıya ait yapı kullanma izin belgesi varsa, projesine aykırı biçimde yapılan imalatların neler olduğu başvuru öncesinde belirlenerek; not edilmelidir.

Bir bağımsız bölümü ilgilendiren aykırılıklar
1- Konutun ticari kullanıma yada ticari kullanımın konuta dönüştürülmesi, 
2- Bağımsız bölümlerin birleştirilmesi, 
3- Balkon/teras kapatılması, 
4- Islak hacimlerde yer değişikliği gibi aykırılıklar, bir bağımsız bölüm için Yapı Kayıt Belgesi alınması gereken durumlara örnek olarak sıralanıyor.

 

İmar barışına girmeyen yerler!
 

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön