09 / 05 / 2024

İmar barışı aykırılığın niteliği örnekleri!

İmar barışı aykırılığın niteliği örnekleri!

İmar barışına e-devlet üzerinden istenen bilgilerin doldurulması ile başvurulabiliyor. Peki, imar barışında aykırılığın niteliği ne demek? İşte imar barışı aykırılığın niteliği örnekleri..



İmar barışı uygulaması ile mevzuata aykırı yapılar kayıt altına alınıyor. İmar mevzuatına veya projesine aykırı yapı veya bağımsız bölüm sahipleri imar barışına müracaat ederek yapı kayıt belgesi alabiliyor. 

Yapı kayıt belgesi ile yapıya abonelikler bağlanabildiği gibi, yıkım ve para cezalarından da vazgeçiliyor. Ayrıca kat mülkiyeti de tesis edilerek tapu alınabiliyor. 

İmar barışına e-devlet üzerinden müracaat edilebiliyor. Başvurunun doğru ve eksiksiz olması gerekiyor. İmar barışına başvurulurken, imara aykırılığın tarif edilmesi isteniyor. Peki, imar barışında aykırılığın niteliği ne demek?

Ruhsatsız yapılan yapılar, ruhsatlı olup ruhsata aykırı imalatlar, ruhsata uygun olup iskan alamamış yapılar, iskanlı fakat daha sonradan değişiklik ve ilaveler yapılmış yapılar vb. yapıları kapsıyor. İmar barışında aykırılığın nitelikleri yapının tamamını ilgilendiren ve bağımsız bölümü ilgilendiren aykırılıklar olmak üzere ikiye ayrılıyor.

İmar barışı aykırılığın niteliği örnekleri

Yapının tamamını ilgilendiren aykırılıklar: 

1- Yapının tamamının ruhsatsız biçimde yapılması,
2- Yapı kullanma izin belgesi alınmamış olması, 
3- Bina oturum ölçülerinde büyüme, 
4- Bina dış cephesinde projesine aykırı değişiklikler, 
5- Sığınak veya otoparkın yapılmaması / farklı amaçlarla kullanılması, 
6- Bina girişinin farklı yerden yapılması, 
7- Asansörün projesine uygun biçimde yapılmaması, 
8- Ortak kullanım alanlarının bağımsız bölümlere dahil edilmesi gibi aykırılıklar, yapının tamamı için Yapı Kayıt Belgesi alınması gereken durumlar olarak sıralanıyor.

Başvurular bir yapının tamamı için yapılabileceği gibi, yapıda yer alan tek bir bağımsız bölüm için de yapılabileceğinden; öncelikle bu iki durumdan hangisi için başvuru yapılacağını belirlenmesi gerekiyor. 

Yapının ruhsatı ve/veya yapı kullanma izni belgesi olup olmadığı; varsa bir bağımsız bölümde yada yapının ruhsatı ve eki projesine aykırı biçimde yapılan imalatlar; yapıya ait yapı kullanma izin belgesi varsa, projesine aykırı biçimde yapılan imalatların neler olduğu başvuru öncesinde belirlenerek; not edilmelidir.

Bir bağımsız bölümü ilgilendiren aykırılıklar

1- Konutun ticari kullanıma yada ticari kullanımın konuta dönüştürülmesi, 
2- Bağımsız bölümlerin birleştirilmesi, 
3- Balkon/teras kapatılması, 
4- Islak hacimlerde yer değişikliği gibi aykırılıklar, bir bağımsız bölüm için Yapı Kayıt Belgesi alınması gereken durumlara örnek olarak sıralanıyor.


İmar barışı randevusu nasıl alınır?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com
 


Geri Dön