28 / 04 / 2024

İmar hakkı transferi nasıl olacak?

İmar hakkı transferi nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talimatıyla getirilen imar hakkı transferi ile kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırması hedefleniyor. Peki, kentsel dönüşüm projesinde imar hakkı transferi nasıl olacak?



İmar hakkı transferi nasıl olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talimatıyla getirilen imar hakkı transferi ile kentsel dönüşümün önündeki engellerin kaldırması hedefleniyor.


İmar hakkı transferi, bir parsel üzerindeki imar hakkının tamamen ya da kısmi olarak yasaklanması durumunda bu parsel üzerindeki imar hakkının bir kısmının veya tamamının menkulleştirme yöntemi ile başka alanlara transfer edilmesi olarak tanımlanıyor. Peki, imar hakkı transferi nasıl olacak?


Kentsel dönüşümde de uygulanacak imar hakkı transferi ile, riskli alanda imar hakkı bulunan ve kentsel dönüşümle birlikte yapılaşmaya izin verilmeyecek yerlerde vatandaşların imar hakkını başka bir alana transfer edebilecek. 


İmar hakkı transferinde gerekli olanlar;

– Tapu belgesi

– Hangi değerin neden korunması gerektiğinin açıklaması

– Mülkün bulunduğu arazinin mevcut kullanımını, büyüklüğünü, çevredeki kullanımları, sokakları, su kaynaklarını plan/harita

– Öneri yoğunluğu ve kullanımı gösterir belge

– Mülk üzerinde mevcutta izin verilen yapılaşma hakkını gösterir belge

– İmar hakkı transferi sonrası arazinin mülkiyetinin özel mülkiyette mi kalmasının yoksa kamu mülküne mi geçmesinin amaçlandığını açıklayan bir yazı

– Koruma, restorasyon vs. planları

– İmar hakları hesaplamaları içeren doküman

– Başvuru ücreti


İmar hakkı transferi 2015!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


 


Geri Dön