28 / 04 / 2024

AVM'lerde ortak kullanım alanları nasıl olacak?

AVM'lerde ortak kullanım alanları nasıl olacak?

14 Ocak 2015'te Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Peki, AVM'lerde ortak kullanım alanları nasıl olacak? İşte yeni AVM yasası..



AVM'lerde ortak kullanım alanları nasıl olacak?

Yeni AVM yasa tasarısı, içerisinde çalışma saatleri hakkında barındırdığı maddeleri ile 2014 yılının sonunda merakla sonucu beklenen yasalar içinde yer aldı.


14 Ocak 2015'te Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.


Tasarıda "AVM'ler çalışma günlerinde sabah saat 10.30'da açılacak olan AVM'ler cumartesi hariç pazar günü ve resmi tatillerde tamamen kapanacak." deniyordu. Ancak; AVM'lerin çalışma saatleri, meslek kuruluşlarının teklifi ve yetkili idare görüşü doğrultusunda valilerce belirlenmesi hakkında karar alındı.


Ayrıca, tasarıda AVM'lerin ortak kullanım alanlarına yönelik esaslara da yer verildi. Peki, AVM'lerde ortak kullanım alanları nasıl olacak?


AVM'lerde ortak kullanım alanları nasıl olacak?

Kabul edilen Yasa ile; Alışveriş merkezi, büyük mağaza, zincir mağaza ve diğer ticari işletmeler İmar Kanunu ve ilgili mevzuatına göre otopark alanı oluşturmakla yükümlü olacak. Ayrıca;


-Alışveriş merkezlerinde, satış alanının en az binde beşine tekabül eden alanın sosyal ve kültürel etkinliklerin düzenlenmesi amacıyla ayrılması zorunlu olacak. 


-Bakanlık, bu oranı bir katına kadar arttırmaya yarısına kadar azaltmaya yetkili olacak.


-Alışveriş merkezlerinde, acil tıbbi müdahale ünitesi, ibadet yeri, bebek bakım odası, çocuk oyun alanı gibi ortak kullanım alanları oluşturulacak.


-Ortak kullanım alanları, engelliler ile yaşlı ve çocukların ihtiyaçtan dikkate alınarak oluşturulacak.


AVM yasası 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emkakkulisi.com




Geri Dön