23 / 11 / 2024
fuzul

Ortak kullanım alanları kiraya verilir mi?

Ortak kullanım alanları kiraya verilir mi?

Ortak kullanım alanı; 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanılan alanlar olarak tanımlanıyor. Peki, ortak kullanım alanları kiraya verilir mi?




Ortak kullanım alanları kiraya verilir mi?

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanılan alanlara ortak kullanım alanı olarak belirtiliyor.


Kat Mülkiyeti Kanunu'nda hani alanların ortak kullanım alanı olarak kullanıldığı ve tasarruf edildiği hususunda açıklamalara yer veriliyor.  Ortak kullanım alanları 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 4. maddesinde hüküm altına alınıyor. 

 

Bu yasal belirlemeye göre; temeller ve ana duvarlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvaletler ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar, her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri ve aynı zamanda telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler, sıcak ve soğuk hava tesisleri, çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri apartmanlara ait ortak yerler olarak sayılabiliyor. 


Aynı Kanun’un 16. maddesinde kat maliklerinin, ana gayrimenkulün bütün ortak yerlerine arsa payları oranında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olacağı hüküm altına alınıyor. Peki, ortak kullanım alanları kiraya verilir mi?


Ortak kullanım alanlarının kiraya verilmesi!

Kat mülkiyeti, arsa payı ve ana gayrimenkuldeki ortak yerlerle bağlantılı özel bir mülkiyet olarak karşımıza çıkıyor. Bağımsız bölümlerin başkasına devri, kayıtlanması veya kiralanması halinde, eklentiler ve ortak yerler de kendiliğinden devredilmiş, kayıtlanmış ve kiralanmış oluyor.


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 45. maddesi uyarınca kat maliklerinin oy birliği ile aldığı karar sonucu, apartman yönetimi tarafından kat malikleri adına kiraya verme işlemi söz konusu oluyor. Bu kira ödemeleri yönetim veya yönetim kuruluna yapılsa dahi elde edilen gelir maliklerin geliri olarak kabul ediliyor. 



Ortak kullanım alanları kimler tarafından ve nasıl kullanılır?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com



Geri Dön